Idiopatikus Vestibuláris Szindróma (Geriátriai Egyensúlyozó Rendszer Betegség) kutyában

Esetbemutatások és magyarázatok képekkel és videókkal
13 éves kutya. Tizenkét órával ezelött elkezdte a fejét balra tartani, egyszer hányt, enyhén ataxiás lett, két órával ezelött a tulajdonos észrevette, hogy “oldalra mozog mindkét szeme” a kutyának.

Az alábbi videók ezeket az eseteket mutatják be.
.

.
Itt egy másik esetem látható.
.

.
A Geriatric Vestibular Syndrome (GVS) (vagyis a Geriátriai Egyensúlyozó Rendszer Betegség) meglehetösen gyakran elöforduló betegség, amely általában a 8 évesnél idösebb, közepes és nagytestü kutyákban fordul elö. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ezeknek a kutyáknak “agyvérzése” (stroke) van, amely egyébként kutyákban ritka. A Geriatric Vestibular Syndrome (GVS) esetében az egyik oldali belsö fül vestibuláris szervének a heveny, nem-progressziv megbetegedéséröl van szó és nem a központi idegrendszer betegségéröl. (a VIII.-ik agyidegnek kizárólag a vestibuláris szakasza érintett).

Vestibuláris Tünetek

Ezek az állatok klinikailag a következö, hirtelen kialakuló tüneteket mutatják:

1.) A fejét az állat az egyik oldal felé tartja (viszonylag hirtelen alakul ki, enyhe vagy súlyos fokú lehet), de az elváltozás lehet kétoldali is.

2.) Bilaterális nystagmus alakul ki (horizontális vagy rotációs), amikor a nystagmus gyorsabb fázisa mindig az érintett oldal felöl jön, tehát egy baloldali GVS esetében a nystagmus a jobboldali felé mozog gyorsabban. (Ezt az alábbi elsö video mutatja be nagyon szépen.)

3.) Enyhe vagy súlyosfokú  ataxia alakul ki, az állat himbálózva áll, nem szivesen mozog, az érintett oldal felé tartja a fejét és sokszor abba az irányba döl, vagy esik el. Súlyos esetben az állat nem is tud felállni, mert olyan mértékü a vestibuláris zavara. Az ilyen súlyos esetekben az állatorvosnak nagyon kell ügyelnie arra, hogy nehogy a központi idegrendszer problémájának vélje a belsö fülben jelentkezö problémát.

4.) Szinte minden esetben elöfordul a hányás. Ez hasonló az emberi “tengeri betegséghez”, amikor a hajón lévö embernek hányingere lesz és hány.

Differenciál diagnózis

Az idiopatikus vestibularis szindróma diagnózisa kizárólag kizárásos alapon állítható fel, a többi lehetséges ok kizárása után. Természetesen az ok kiderítése a prognózist és a kezelést is meghatározza. Döntő a vestibularis zavar centralis-perifériás eredetének elkülönítése. Ehhez az alábbiak nyújthatnak segítséget:

Centrális
a.)  ferde fejtartás
b.)  aszimmetrikus ataxia
c.)  nystagmus (bármely irányú, a fej mozgatásásval vált)
d.) tudatállapot változás
e.) proprioceptív deficit

Perifériás
a.) ferde fejtartás
b.) aszimmetrikus ataxia
c.) nystagmus (soha nem vertikális, és nem változik a fej mozgatására)
d.) +/- Horner,
e.) +/- N. facialis deficit

Ha már tudjuk, hogy centrális, vagy perifériás eredetről van-e szó, az alábbi okok jöhetnek szóba:

Perifériás vestibularis betegségek
1.) Otitis media – interna (a középsö vagy a belsö fül gyulladása, a dobhártya ilyenkor átszakadhat, de sok esetben érintetlen!)
2.) Idiopatikus vestibularis szindróma
3.) Veleszületett vestibularis szindrómák
4.) Ototoxikus fültisztitószer vagy egy “alapos” fülmosás utáni állapot
5.) Daganatok

Centralis vestibularis betegségek
1.) Vascularis (vérzés, infarktus)
2.) Inflammatorikus (virusos, bakteriális, gombás)
3.) Toxikus (ólom, hexachlorofen),
4.) Traumás
5.) Anomália (hydrocephalus)
6.) Metabolikus (hypoglycaemia)
7.) Neoplasztikus (elsődleges, áttét)
8.) Degeneratív (raktározási betegségek, neuropátiák, demyelinizációs betegségek)

Kiegészitö vizsgálatok

A vérkép, a biokémiai vizsgálatok, a urinalysis általában normálisak. Az idösebb kutyákban azonban gyakran találunk olyan máj vagy veseelváltozásokat (mint az én emlitett mostani esetemben is), amelyeknek semmiféle közük sincsen a Geriatric Vestibular Syndrome-hoz, amely a belsö fülben okozott elváltozás eredménye. Az én mostani esetemben például megemelkedett májenzimeket találtunk.

Nagy probléma lehetett volna, hogyha pl. szteroidot is adtunk volna a Vestibular Syndrome kezelésére! Az ilyen esetekben a véletlenül talált problémát, jelen esetben májproblémát kezelni kell, én a Denosyl tablettát használom.

 

Természetesen a beküldö állatorvosnak további májvizsgálatokat is célszerü elvégezni.

Gyógykezelés

1.) A hányinger csillapitása
2.) Szteroidok adása kontraindikált!
3.) Antibiotikum (otitis media gyanúja esetén)
4.) Diazepam (hogyha az ataxia miatt nyugtalan a kutya)

Prognózis

1.) A klinikai tünetek (hányás, nystagmus, ataxia) 72 órán belül, sokszor semmiféle kezelés nélkül megjavulnak.
2.) A fej oldalttartása és az ataxia 7-10 napon belül megjavul.
3.) Legtöbb esetben a kutya 2-3 héten belül teljesen normális lesz.
4.) A Vestibuláris Syndrome ismételt elöfordulása lehetséges, de nem valószinü.

Ezeket az eseteket azért tartottam fontosnak megemliteni, mert sok esetben azt tapasztaltam, hogy az állatorvosok az ilyen tüneteket mutató állatok elaltatását javasolják, mert tévesen azt hiszik, hogy egy súlyos, gyógyithatatlan, vagy reménytelen központi idegrendszeri betegségröl (pl. agydaganat, meningitis, stb.) van szó. Pedig ezek az állatok a legtöbb esetben mindenféle kezelés nélkül is meggyógyulhatnak.

Nagyon fontosnak tartom az állat tulajdonosának az alapos tájékoztatását, ami mindig fontos, de a Vestibular Syndrome esetében különösen, mert az állat életébe kerülhet! A nem tájékoztatott tulajdonos ugyanis otthon hamar a kedvét szegheti és úgy dönthet, hogy az állatot jobb elaltani! En minden esetben kinyomtatom az 5-Perces Konzultáns erre vonatkozó fejezetét és a tulajdonos kezébe adom, söt még e-mailen is elküldöm. Amikor arról beszélünk, hogy “Ki a jó állatorvos?”, akkor a kliens alapos, meggyözö tájékoztatása is beletartozik az állatorvosi munkába.

Dr. Gál Sándor


Geriatric Vestibular Syndrome (5-Minutes Consult) .


A kortikoszteroidok túlzott használata .

Korábbi hozzászólások

Kedves Sanyi!

Már régóta passzívan figyelemmel kísérem az írásaidat, de most külön köszönetet szeretnék mondani Neked, mert úgy érzem, hogy egy “fehér folttal” lett kevesebb a fejemben.
Dr. Kraxner Szilárd

Kedves Sanyi!

Az időskori vestibularis zavar kezelési protokolljánál azt írtad, hogy a szteroidok adása kontraindikált. Az általad leírt konkrét esetben, a májprobléma miatt ez érthető. A kérdésem az lenne, hogy ha egyéb betegség nincs ami a steroid terápia ellen szólna, akkor is kerülendőek-e ezek a szerek. Szerintem a hazai állatorvosok többsége a leírt tünetekre szinte kivétel nélkül adna steroidot (beleértve magamat is)….. Köszönöm kimerítő válaszodat, nagyon áttekinthetően leírtad az indikációkat, sokat segített. Abban teljesen egyetértek veled, hogy sokszor használunk indokolatlanul szteroidokat. Egyébként gratulálok az oldalhoz, minden nap találok rajta valami hasznosat.
Dr. Kassay Viki

 

10 Responses to “Idiopatikus Vestibuláris Szindróma (Geriátriai Egyensúlyozó Rendszer Betegség) kutyában”

 1. bandula aranka says:

  Kedves Dr.Gál Sándor!

  Véletlenül találtam erre az oldalra és mivel a 13 éves németjuhász kutyám nagyon hasonló tüneteket produkál az utóbbi időben, felkeltette az érdeklődésem amit itt leírt ezért a tanácsát szeretném kérni.

  A kutya 13 éves, 3 éve gerincsérvvel műtötték, utókezelés céljából havi-2 havi rendszerességgel Rimadyl-lal kezeltük, ami nagyon jó eredményeket hozott. Idén júniusban viszont az Ön által említett Idioptikus Vestibuláris Szindróma jeleit fedeztük fel, amire akkor nagy adagban szteroidot (injekcióban) kapott-de a gerincfájdalma előjött.

  Egy darabig javulás állt fent, azonban az utóbbi 1 hónapban rosszabbul lett és tapasztaltuk, hogy nagyon jobbra dől, zavart lett és körőző mozgást végez esténként. 1 hete kivizsgáltattuk. Teljes vérképe tökéletes lett és a belső fülgyulladást is kizárták nála. Kezelésképpen most Medrolt kapott 16 mg adagolásban/nap valamint kiegészítésképpen Qamatelt és Milgammat. A Medrol adagot magasnak gondoljuk mert időnként előjött a gerincfájdalom. A véleményét szeretném kérni a gyógykezeléssel kapőcsolatban, mit gondol e gyógyszerek alkalmazásáról ilyen esetekben, illetve mi a tanácsa.

  Köszönettel.:
  Bandula Aranka

 2. sandorgal says:

  Kedves Aranka!

  Nehéz elbirálni vagy kiértékelni egy olyan esetet, amelyet nem vizsgáltam meg, illetve úgy, hogy az állatorvos által készitett vizsgálati feljegyzéseket, valamint a kiegészitö vizsgálatok eredményét pontosan ne ismerném. Az ilyen neurológiai esetek alapos és hozzáértö vizsgálata nagyon fontos. Csak annyit szeretnék itt megjegyezni, hogy:

  1.) Degenerativ porckorong megbetegedés, porckorongsérv, egyéb gerincvelöi trauma esetén: a szteroidok adása nem javasolt. Tartós pihentetés és nem-szteroid gyulladáscsökkentök (NSAID gyógyszerek, mint pl. Rimadyl) és fájdalomcsillapitók (Tramadol) adása javasolt.

  2.) Erdemes megkeresni egy olyan állatorvost Magyarországon, akinek magasfokú neurológiai tapasztalatai vannak és annak a véleményét is megkérdezni.

  Dr. Gál Sándor

 3. bandula aranka says:

  Köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel.: Bandula Aranka

 4. HB says:

  T. Doktor Úr!

  8 éves boxeremnél pár hete elég erős ataxia mutatkozott. Miután a teljes vérképe teljesen normális volt, és az agyvérzés gyanúját is kizártuk az állatorvosommal, így megállapodtunk abban, hogy nagy valószínűséggel GVS-e van a kutyának. Kapott gyógyszert (dalacin), amit egy hétig szedett, és a tűnetek teljesen megszűntek. Egy hétig a kutya teljesen jól volt, de most ismét elkezdett egyik oldalra dőlni. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy a kutyám még nem gyógyult meg, vagy esetleg visszatér a betegség?

  Válaszát várva

  Üdvözlettel:
  Horváth Beáta

 5. sandorgal says:

  Kedves Beáta!

  Nehéz véleményt mondani egy olyan esetröl, amelynek részleteit nem ismerem. Altalában igaz az, hogy az egyéb problémáktól mentes, tisztán GVS-eredetü ataxia esetében a gyógyulás általában progresszivan javul, tehát visszaesés nem következik be a felépülési szakaszban. Javaslom azt, hogy esetleg egy másik állatorvos véleményét is kérje ki. Tudomásom szerint Dr. Sebestyén Zsolt a GVS téma egyik legjobb szakértöje.

  Sok sikert!

  Dr. Gál Sándor

 6. Med Consult says:

  Med Consult…

  [...]Idiopatikus Vestibuláris Szindróma (Geriátriai Egyensúlyozó Rendszer Betegség) kutyában « Hungarovet[...]…

 7. solar panels says:

  solar panels…

  Idiopatikus Vestibuláris Szindróma (Geriátriai Egyensúlyozó Rendszer Betegség) kutyában « Hungarovet…

 8. kevin says:

  blew@thrived.kerby” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 9. oliver says:

  synonymy@perfumed.reform” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ çà èíôó….

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.