Mütétek utáni komplikációk megelözése és kezelése

A nagyobb mütéti és belgyógyászati esetek leirása mellett beszélni szeretnék néhány, a mütétek utáni komplikációkról is. Bizonyos mütét utáni komplikációk elkerülhetöek, vagy az esélyük csökkenthetö. Amikor azonban elöfordulnak, akkor gyorsan tenni kell valamit. Milyen komplikációkra gondolok?

1.) Mütét utáni vérzés a hasüregbe (hemoabdomen)

Elöfordulhat pl. egy komplikáltabb ovariohysterectomia után, illetve egy nagyobb hasüri mütét után. Elöfordul, hogy a mütét után az állat nyálkahártyája sápadt, illetve a zárt mütéti börseben keresztül vér szivárog.

Mit teszek én ilyenkor? Célszerü minden mütét elött megállapitani a hematokritot és a fehérje tartalmat és ha lehet, akkor a véralvadási idöt. Ha alacsony a vörösvérsejtszám, akkor koncentrált (packed) vörösvérsejteket, ha alacsony a fehérjetartalom, vagy a vér lassabban alvad, akkor pedig fagyasztott vagy friss plazma infúziót adunk. A mütét elvégzése után, -ha szükséges-, akkor megismételhetöek ugyanezek a gyors laborvizsgálatok és igy pontosabb összehasonlitásra nyilik lehetöség. Vigyázni kell arra, hogy nagyfokú vérzés esetében is, sokszor a hematokrit nem eléggé megbizható módszer, mert egy ideig a lépben lévö tartalék vér keringésbe juttatása miatt a szervezet átmeneti ideig kompenzálhatja az akut vérveszteséget. Hasüregi vérzés gyanúja esetén célszerü a hasüregi abdominocentesis, amely során egy hosszü tüvel több helyen is megpungáljuk a hasüreget. Mit tegyünk, hogyha az állat hasüregében kis mennyiségü vért találunk? Mi azt csináljuk, hogy elöször egy hasi nyomókötést helyezünk fel a hasfalra és óránként megismételjük a hematokrit és a teljes fehérje vizsgálatot.

Hogyha a hematokrit és a fehérje erösen és tartósan csökken, akkor vértransfúzió mellett vagy anélkül megnyitjuk a hasüreget és lekötjük a vérzö ereket. (Megjegyzés: a hasi nyomókötésnek mindössze két nagy kontraindikációja van – az egyik a súlyosfokú légzési neházség (dyspnea), a másik pedig a diaphragma sérve.) Megjegyzés: hasi nyomókötést helyezünk fel a szubkután területröl származó vérzés esetén is. Kasztráció mütét után is gyakran elöfordul vérzés, van amikor a herezacskóba és van amikor a hasüregbe.

2.) Mütét utáni sebfertözés

Szinte kizárólag akkor fordul elö, hogyha a müszerek és a felhasznált anyagok nem voltak kellöen sterilizálva, illetve a mütéti technika nem volt steril (bemosakodás, stb). Megfelelö sterilitás mellett nem szükséges a mütét során vagy azután adott antibiotikum. Kialakult sebfertözés esetén a terület feltárása és megfelelö drénezése szükséges.

3.) Mütét után a sebszélek duzzanata, a varrófonalak bevágása a szövetekbe

Meglehetösen gyakran elöforduló mütét utáni szövödmény. Nagyon fontos, hogy a bör egyesitését mindig elözze meg a böralatti kötöszövet egyesitése. A börvarratokat lehetöleg feszülésmentesen tegyük be, tehát lazán, a szövetek duzzanatára számitani kell. Hogyha nagy a bör feszülése, akkor úgynevezett “lazitó” börmetszést kell végezni, amelyik “áthelyezi, illetve megosztja” a bör feszülését a mütéti területröl az új börmetszésekre. Mit csinálok, hogyha súlyosfokú a feszülés a mütét után? Ilyen esetekben a szerencsétlen állat kinjában nyalja, marja a mütéti területet és kiszedi, vagy megpróbálja kirágni a varratokat. Ekkor én ismételt mütétet végzek, kiveszem a fonalakat a börböl és újakat helyezek be, vagy a gyulladásos börszélek kivágásával, vagy anélkül.

4.) Mütét utáni seb szétnyilása (dehiscence)

Ez akkor fordul elö, amikor a sebész nem jól csomózott, a varratcsomók kilazultak és a fonal kiesett. A közhiedelemmel ellentétben a futóvarratok biztonságosabbak ennek megelözésére, mint az egyedi csomós varratok. A másik oka a sebszélek megnyilásának az, hogy a varratok túl szorosak, fájdalmat okoznak és az állat azokat kimarja, legalábbis a börvarratokat. A hasizomba tett varratokat viszont nem nagyon rágják ki az állatok, azok megnyilásáért a sebész tehetö felelössé. A megelözésnél tehát legalább a hasfalnál arra törekedjünk, hogy tökéletesen csomózzuk a varratokat. Az alábbi esetet részletesebben itt tekinthetitek meg.

Omentum és bélkacs elöesése ovariohysterectomia mütét után


.
Kasztráció utáni seb szétnyilása (dehiscence)
A mütétet végzö állatorvos nem tett be szubkután varratokat és a börvarratok túl szorosak voltak, gallér nem volt az állaton.


.
5.) Mütéti terület alatti szérum felhalmozódás (seroma)

Az alábbi videót a baleseti állatkórházban készitettem. A beküldö állatorvos öt nappal azelött operálta a térdet az elülsö keresztezö szalag szakadása miatt.

.
6.) Mütét során a hasüregben hagyott müszerek vagy tamponok

Ritkán, de elöfordul, mind a humán, mind pedig az állatorvosi vonalon. Sajnos én is hagytam egyszer egy érfogót egy Dán Dog hasüregében, gyomorcsavarodás mütéte során. A tampon mindig veszélyes, mindig problémát okoz, de az érfogó közel 5 (öt) évig volt a Dán Dog hasában, probléma nélkül és véletlenül lett csak ismét “felfedezve”. A megelözés módja? Fémszállal átszött tampon használata (mütét utáni röntgenen jól látható), illetve a müszerek átszámolása mütét után. Ha egy hiányzik, akkor azonnali röntgen és rögtön vissza a mütöbe.

Dr. Gál Sándor
Indianapolis

Források, hivatkozások
Spay and Neuter Complications .

One Response to “Mütétek utáni komplikációk megelözése és kezelése”

  1. michael says:

    gogols@operands.stoker” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî!!…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.