Demodicosis diagnosztikája és gyógykezelése kutyákban és macskákban

Milyen állatokban fordul elö?

Nemcsak kutyákban, hanem macskákban is elöfordul.

Mik a betegség okozói?

Kutyákban: a Demodicosis kórokozója a Demodex canis atka.
Kislétszámú Demodex canis atka minden egészséges kutya börében is megtalálható. Erdekes, hogy a Demodex atkáknak nincsen végbélnyilásuk, ennélfogva nem üritenek bélsarat. Talán ez az oka annak, hogy a demodicosis önmagában nem okoz viszketegséget. A demodicosis akkor viszket csak, hogyha másodlagos baktériumok okozta dermatitis kiséri a demodicosist.

Macskákban: kórokozója a Demodex cati és a Demodex gatoi.
Gondolni kell erre a betegségre akkor, amikor macskák “túlzottan” nyalják, tisztitják a szörüket, viszketés, majd nem-gyulladásos szörhiány (alopecia) alakul ki.


Milyen formában nyilvánul meg a macska demodicosis és hogyan történik a gyógykezelés?

A Demodex gati okozta macska demodicosis igen fertözö, macskáktól macskákra terjed. Az Egyesült Államokban föleg a déli államokban okoz problémát. Szimetrikusan jelentkezö szörhullást okoz, az esetek 50%-a viszketegséggel jár. Macskatenyészetekben igen gyorsan terjed. Diagnosztizálása börkaparék mikroszkópos vizsgálatával történik a praxisok házilaborjában. Gyógykezelése 1%-os Ivermectin szubkután injekcióval történik (200-400mcg/kg adagban), amelyet két héttel késöbb meg kell ismételni.

A Demodex cati okozta macska demodicosis nem fertözö. Elsösorban a fejen, a szemhéjakon és a füleken okoz foltokban jelentkezö szörhiányt (alopecia), az esetek 50%-a viszketegséggel jár. Diagnosztizálása börkaparék mikroszkópos vizsgálatával történik a praxisok házilaborjában. Gyógykezelése 1%-os Ivermectin szubkután injekcióval történik (200-400mcg/kg adagban), amelyet két héttel késöbb meg kell ismételni.

Milyen formákban nyilvánul meg a kutya demodicózis?

Kétféle formája van a kutya demodicosisának:

1.) Lokalizált Demodicosis (LD) : az esetek 90% -ában .
A Lokalizált Demodicosis forma az, amikor két testrégióban kevesebb mint 5 szörhiányos terület van, illetve csak egy lábvég érintett. A LD esetek dötö többsége mindenféle kezelés nélkül, spontán meggyógyul. A másodlagos pyoderma és viszketegség ritka.

2.) Generalizált Demodicosis (GD) : az esetek 10%-ában
A Generalizált Demodicosis forma az, amikor:
a.) két testrégióban 5-nél több szörhiányos terület van, vagy
b.) kettö vagy több lábvég érintett, vagy
c.) az egész testfelületre kiterjedö börelváltozások vannaka./ Fiatalkori GD (18 hónapos kor elött)
SharPei, Cocker Spaniel, Pit Bull Terrier, Staffordshire Terrier, német juhász, English sheepdog, Collie, dán dog, dobberman fajtákban a leggyakoribb ez a forma. Ezeket az állatokat ki kell zárni a tenyésztésböl!
b./ Felnöttkori GD (18 hónapos kor után)

Demodicosis diagnosztikája : börkaparékból

A Demodex canis diagnosztikája viszonylag egyszerü, olcsó és minden praxisban percek alatt elvégezhetö. A demodicosis diagnosztikájának alapja – elsö megközelitésben- az alapos, több börterületröl elvégzett börkaparék. (Egyes kutyákban, pl. Shar-pei, néha a teljes vastagságú börbiopszia szükséges). A börkaparék vételének és mikroszkópos diagnosztikájának módszerét részletesen itt tekinthetitek meg. Paraffin olaj, szike, egy üveglemez és egy mikroszkóp … ennyi szükséges a Demodex diagnosztikához.

Demodicosis gyógykezelése

a.) Amitraz
b.) Ivermectin
Ivermectin orális adagolás táblázata Demodicosis kezelésére .

Állattartók informálása

Nagyon fontos a kliensek informálása, mint mindig, minden betegség esetén, kinyomtatjuk a 3-8 oldalas, az illetö betegségre vonatkozó ismertetöt. A gyógyulás sikere múlik ugyanis azon, hogy a tulajdonos megértse a betegséget és véghezvigye az állatorvos által kért/adott utasitásokat. Sok állatorvos ezt nem teszi meg.

Egy ilyen információs lapot nyomtatok ki a tulajdonosnak.


Dr. Gál Sándor
Indianapolis

Referenciák

Demodicosis (5-Minute Consult) .

7 Responses to “Demodicosis diagnosztikája és gyógykezelése kutyákban és macskákban”

 1. Kedves Sanyi!
  Már engedélyezett spot-on készítmény is áll rendelkezésre, amely az alapbetegség kezelésével együtt eredményesen alkalmazható.

  István

 2. jessie says:

  “http://en.patriot-cccp.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=612&lol= industry@uqzpo2.gentleman“>.

  сэнкс за инфу :grin:

 3. Dustin says:

  cycly@camp.publics” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info….

 4. アバクロ 銀座 says:

  アバクロ 銀座…

  Facebook, like other foreign services such as Twitter and YouTube, has been banned in China since 2008 without any official reasons. But the China market is hard to ignore when you are on the outside looking in….

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.