Az elülső keresztező szalag szakadásának mütéti lehetöségei: a TTA technika (Tibial Tuberosity Advancement) videó bemutatása

Az irodalomban számos mütéti technikát irtak le és használnak a keresztező szalag szakadásának mütéti orvoslására. Többet ezek közül nem ismerek, de a sokféle mütéti megoldás azt sugallja, hogy nincsen egy univerzális megoldás. Mindenki figyelmébe ajánlom.

Az elülsö keresztezö szalag szakadása mütéti lehetöségeinek a listáját itt tekinthetitek meg. Az alábbi technika a ma ismert legjobb sebészeti módszer.

Az elülső keresztezőszalag szakadásának következményei

Ahogy a szalag károsodik, az abból felszabaduló gyulladáskeltő faktorok és az ízület növekvő instabilitása hamar arthrózis kialakulására vezet. Ahogy a szalag gyengül, vagy elszakad, a combcsont minden súlyviselés – lépés – alkalmával lecsúszik a tibia platóról, mivel semmi sincs, ami megtartsa. Ez az állandó csúszkálás aztán károsítja az ízületben helyezkedő meniscusokat is. Amint a meniscus elszakad, az arthrotikus folyamatok felgyorsulnak, és a fájdalom súlyosbodik. Súlyeloszlási tanulmányok szerint a károsodott oldalra a testsúlynak mindössze 2o-3o %a jut, így a másik hátsó láb terhelése nagymértékben megnő.

Az Egyesült Allamokban a jelenlegi javaslat a 15 kg alatti és 15 kg fölötti kutyák keresztezöszalagjának a kezelésére:

15 kg alatti kutyák esetében:
a.) Gyógyszeres és egyéb (nem sebészeti ) módszerek alkalmazásával a kutyák 50%-a sikeresen kezelhetö és menedzselhetö.
b.) Sebészeti úton az esetek 85%-a sikeresen kezelhetö.

15 kg fölötti kutyák esetében:
a.) Gyógyszeres és egyéb (nem sebészeti ) módszerek alkalmazásával a kutyák mindössze 20%-a kezelhetö sikeresen.
b.) Sebészeti úton az esetek 85%-a sikeresen kezelhetö.

Hogyha a meniscus sérülése áll a háttérben, akkor minden kutyát operálni kell, függetlenül a kutya súlyától.Egy érdekes tanulmányt olvastam, amely 3218 kutya statisztikai adatfeldolgozásából származik, egy állatorvos orthopéd sebész praxisából. Kiderült, hogy amig kutyákban átlagosan 3.48%-ban fordul elö az elülsö keresztezöszalag szakadása, addig a mütétileg ivartalanitott kutyákban ennél sokkal nagyobb arányban fordult elö.

A gyógykezelés története

Az Egyesült Allamokban a 15 kg-os testsúly feletti kutyák esetében, az elülső keresztező szalag szakadás kezelése szinte minden esetben sebészi úton történik. A sebészi beavatkozás célja , hogy az elszakadt szalag rögzítő erejét pótoljuk. Számos eljárást használtak már a „fióktünet” megszűntetésére. A múltban azonban a sebészi ellátás után is folytatódtak az arthrótikus folyamatok. Az elmúlt évtizedben a térdízület biomechanikájának jobb megértése egy új eljárás bevezetéséhez vezetett, melyet TPLO-nak neveztek el (tibial plateau leveling operation). A teljes tibia átvágásával és forgatásával a térdízület stabilizálása érhető el. A TPLO eredményei ígéretesek, de a csont teljes átvágása és forgatása gyakran súlyos szövődményekhez vezet. A nagytestü kutyák keresztezö szalag szakadásának sebészeti úton történö kezelésére az utóbbi években a TPLO mütétet hitték a legjobbnak. A TPLO mütét (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) egy igen nehez es igen draga mutetnek szamit itt, ára kb.$2,500 dollár (félmillió forint).A JAVMA (az Amerikai Allatorvosok Szövetsegének ujsagja ) szerint (2003 Januar 15.-I száma) a TPLO mütét sem hozott összessegeben sokkal jobb eredment, mint a szamtalan “hagyomanyos” muteti modszer. A vizsgalt 397 mütéti esetböl 113 esetben voltak komlikaciok, ami az esetek 28%-at jelentette.

Indianapolisban az egyik állatorvosi klinika két állatorvosa (nem specialisták!) megkezdte a legújabb mütéti megoldást, a Tibial Tuberosity Advancement (TTA) technikát. A térdízület biomechanikájának további vizsgálata egy kevésbé invazív eljárás kifejlesztéséhez vezetett. A kitűnő eredményeket mutató eljárás neve TTA (tibial tuberosity advancement). A kutatások szerint, ha a patella szalag és a tibia plató által bezárt szöget merőlegesre (derékszög) sikerül csökkenteni, úgy a terhelés irány megváltozna, és az elülső keresztező szalag szükségtelenné válna. A TTA során az osteotomia a tibia súlyt nem viselő részén történik, a tuberositas tibiae mögött. A tuberositas előre mozdításával a patella szalag és a tibia plató által bezárt szög merőlegessé válik, így ez az új elrendezés a szalag nélkül is stabil ízületet eredményez. Az előre mozdított tuberositas titán implantátummal kerül rögzítésre. Az osteotomia után nyitva hagyott részbe csont graft kerül, így a gyógyulás 8 hétre gyorsítható.

TTA mütét videóját sikerült megszereznem az egyik ott dolgozó asszisztenstöl, aki a saját kutyájának a TTA mütétjét videózta le, nagyon érdekes!
.

.

Az erröl kiadott tájékoztatójukat forditottuk le magyarra, talán érdekel Benneteket.(lásd a képeket).

1. Az állatorvosom most mondta, hogy a kutyámnak elülső keresztező szalag szakadása van. Mit jelent ez? .Az elülső keresztező szalag a térdízületben található két szalag egyike. A keresztező szalagoknak az a szerepe, hogy meggátolják a combcsont és a sípcsont egymáson való előre-hátra történő elcsúszását. A kutyájának az egyik ilyen szalagja szakadt el, így az ízület nem stabil, és fájdalmas. Az elülső keresztező szalag szakadása a kutyák sántaságának egyik leggyakoribb oka. Az érintett kutyák rendszerint hirtelen sántulnak le az egyik hátsó lábukra, olyan mértékben, hogy a testsúlyukat is nehezen viselik. Néhány esetben előfordul, hogy az érintett végtagon a kórelőzményben enyhe fokú, javulásra hajlamos sántaság szerepel. A tibia platón a femur súlyviseléskor lecsúszna, ezt akadályozza meg az elülső keresztező szalag, így azonban elmondható, hogy súlyviseléskor állandó feszültség alatt áll. Ez a biomechanikai stressz a szalag károsodásához, majd végül részleges vagy teljes szakadásához vezet..
2. Miért szakadt el a kutyám elülső keresztező szalagja?
A sípcsont tetejét tibia platónak hívják. A súlyviseléskor a combcsont erről a felületről lecsúszna, ha az elülső keresztező szalag nem tartaná helyben. Így azonban ez a szalag állandó feszültség alatt van, így ez a biomechanikai stressz lassan károsítja a szalagot és annak részleges vagy teljes szakadásához vezet. Ritkábban az is előfordul, hogy a szalag a láb sérülése során szakad el.

.
3. A kutyám jól volt, majd egyszer csak nem tudott rálépni az egyik hátsó lábára. Gyakori ez az elülső keresztező szalag szakadásakor?
Az érintett kutyák gyakran hirtelen sántulnak le az egyik hátsó lábukra, sokszor olyannyira, hogy nem is tudják terhelni. Előfordul, hogy az adott lábon előzőleg enyhe, vissza-visszatérő sántaság mutatkozik.

4. Miért kell operálni, és mi van ha mégsem operálják meg a térdét? A károsodott szalagból felszabaduló gyulladáskeltő faktorok, és a hiányzó szalag miatt instabillá vált ízület hamar arthrózis kialakulásához vezetnek. Továbbá minden lépéskor a combcsont lecsúszik a tibia platóról, ami károsítja a két csont között található porcos képleteket, a meniscusokat. Amint a meniscus elszakad, az arthrózis gyorsan súlyosbodik, és erős fájdalom jelentkezik. Ekkor a súlyviselés 2o-3o %-a esik mindössze a beteg lábra, ami oda vezet, hogy az eddig egészséges láb elülső keresztező szalagját még nagyobb terhelés éri. Ezeket a fájdalmas folyamatokat csökkenti a sebészi beavatkozás.

5. Valaki említette a TPLO műtétet. Miért nem azt javasolják? Az elmúlt évtizedben a térdízület biomechanikájának jobb megértése egy új eljárás bevezetéséhez vezetett, melyet TPLO-nak neveztek el (tibial plateau leveling operation). A teljes tibia átvágásával és forgatásával a térdízület stabilizálása érhető el. A TPLO eredményei ígéretesek, de a csont teljes átvágása és forgatása gyakran súlyos szövődményekhez vezet. Dr. Thomas ezt a technikát is elsajátította, csakúgy, mint az általunk javasolt TTA nevűt, és véleményünk szerint ez utóbbi kevésbé invazív, kevesebb mellékhatása van, gyorsabb a gyógyulás, és jobb a végeredmény.

.
6. Hogy zajlik a TTA műtét?
A kutatások szerint, ha a patella szalag és a tibia plató által bezárt szöget merőlegesre (derékszög) sikerül csökkenteni, úgy a terhelés irány megváltozna, és az elülső keresztező szalag szükségtelenné válna. A TTA során az osteotomia (a csont elvágása) a sípcsont súlyt nem viselő részén történik, az úgynevezett tuberositas tibiae mögött. A tuberositas előre mozdításával a patella szalag és a tibia plató által bezárt szög merőlegessé válik, így ez az új elrendezés a szalag nélkül is stabil ízületet eredményez. Az előre mozdított tuberositas titánium implantátummal kerül rögzítésre. Az osteotomia után nyitva hagyott részbe csont graft kerül, így a gyógyulás 8 hétre gyorsítható.

.
7. Bent kell maradjon a kutyám a műtét után éjszakára a kórházban?
A legtöbb esetben bent tartjuk a kutyát egy éjszakára a műtét után.

8. Jár ez a műtét negatív következményekkel az ellenoldali lábat illetően? Nem. A TTA módszer nem jár negatív következményekkel az ellenoldali lábat illetően. Mitöbb, az időben elvégzett TTA műtét, és az ebből következő javulás az érintett lábon hamar csökkenti a megnőtt terhelést az ellenkező oldali lábon.

9. A másik térddel is előfordul majd ez a probléma? Az elülső keresztező szalag szakadást szenvedett kutyák 40%-ánál később előfordul a szakadás a másik lábon is. Ennek az aránynak a csökkentése úgy érhető el, hogy időben elvégezzük az érintett láb sebészi kezelését, illetve amennyiben a kutya túlsúlyos, úgy lefogyasztjuk.

10. A TTA műtét csak nagytestű kutyáknak javasolt? Nem, a kistestű kutyáknak szintén kitűnő gyógyulási eredményei vannak a beavatkozás után.

11. Nehezebb a felépülés a TTA műtétet követően? Egyáltalán nem. Miután a TTA eljárás során az osteotomia egy súlyt nem viselő részén történik a csontnak, így a betegek kevesebb fájdalommal, könnyebben épülnek fel, mint a többi eljárás során, beleértve a TPLO-t. A legtöbb kutya 1-3 napon belül használja a lábát.

12. Lesznek fájdalmai a kutyámnak a TTA műtét után? Kisfokú diszkomfort érzés elkerülhetetlen, és a betegek mind máshogy reagálnak a műtétre. A Noah’s Animal Hospital-ben minden kutya, akin TTA műtétet végzünk, gondos fájdalomcsillapításban részesül a műtét alatt, közben, és után is. Ez a protokoll folyamatos intravénás infúziókat tartalmaz (például morfint) az éjszakai bennfekvés ideje alatt is, illetve fájdalomcsillapító tapaszt, és szájon át adható gyogyszert, melyeket otthonra biztosítunk. A legtöbb ügyfelünk minimális diszkomfortérzést tapasztal a kutyájánál.

13. Mennyi ideig tart a gyógyulás? Az osteotomia gyógyulása 6-8 hetet vesz igénybe. Ezalatt alatt a kutya keveset, pórázon sétálhat.

14. Milyen utókezelésre kell számítani? A kontrollvizsgálatok a 2., 4., és 8. héten történnek. A második héten eltávolítjuk a varratokat. A nyolcadik héten röntgenfelvételeket készítünk, hogy értékelhessük a csont gyógyulását.

15. Mennyibe kerül a műtét? A TTA eljárás szerinti műtét díja az állat méretétől függően 1600-1800 dollár. Ez az ár valamivel több, mint a tradícionális extracapsuláris eljárás ára, ám lényegesen kevesebb, mint a TPLO ára, amely jóval 2000 dollár felett van. Az árban benne van a műtét, a műtét előtti és utáni röntgenfelvételek, a fájdalomcsillapítás, és 3 kontrollvizsgálat. Bár a műtét bonyolultabb, mint a régebbi eljárások, és drága titánium implantátum is beépítésre kerül, igyekszünk az árát alacsonyan tartani, hogy a tulajdonosoknak ne kelljen egy kevésbé hatásos eljárás mellett dönteniük.

Dr. Gál Sándor
Indianapolis

3 Responses to “Az elülső keresztező szalag szakadásának mütéti lehetöségei: a TTA technika (Tibial Tuberosity Advancement) videó bemutatása”

 1. Andy says:

  conversation@typically.butts” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!…

 2. Isaac says:

  bemoans@staunch.plows” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 3. Andy says:

  thrilling@hissing.irremediable” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!!…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.