Macskák Tritrichomonas foetus fertözése: diagnosztika és gyógykezelés


Minden praktizáló állatorvosnak vannak olyan esetei, amikor bizonyos macskák krónikus hasmenése, annak diagnosztikája és legföképpen annak gyógykezelése komoly kihivást jelent. Különösen fiatal macskák esetében fordul elö gyakran, hogy az állatorvos “bármit” is csinál, heteken, hónapokon, vagy akár éveken át sem tudja gyógykezelni bizonyos macskák krónikus hasmenését. Ez az irás ebben szeretne segitséget nyújtani.


Föleg fiatal macskákban, nagyobb tenyészetekben, de egyedileg tartott macskákban fordul elö, krónikus (hónapokon át elöforduló) hasmenés a kórelözmény, amely a tüneti vagy az antibiotikumos kezelésre nem reagál. Az állat tulajdonosa igen gyakran több állatorvosi praxist is felkeres a problémával, a legtöbbször sikertelenül.


A fizikális vizsgálat alapján természetesen nem állapitható meg ez a betegség. A bélsár vastagbélgyulladásra utaló jellegzetességeket mutat, amelyek a következöek:
1.) gyakori bélsárürités (naponta hatszor, vagy többször)
2.) a bélsár nyálkás és gyakran vért is tartalmaz
3.) fokozott bélsárüritési inger (tenesmus) jelei
4.) nincsen súlyvesztés (ellentétben a vékonybélgyulladással)
5.) a macskák egy kis része a vastagbélgyulladás miatt hány is
5.) az állat általános fizikális állapota jó (kivéve, ha egyéb társult betegségei is vannak a macskának)

 


Habár szarvasmarhákban a T. foetus okozta venerealis fertözés már régóta ismert, macskákban viszont csak 1996-ban fedezték fel, mint a vastagbélgyulladás okozóját. Az Egyesült Allamokban a macskák 31%-ában találták meg. Az alábbi videó a kórokozó T. foetust mutatja be. Gyakran elöfordul, hogy a macskák egyidejüleg Giardiaval is fertözöttek és mivel a T. foetus hasonló a Giardiához, az állatorvosok tévedésböl Giardiának diagnosztizálják és arra gyógykezelik a macskát. A téma egyik legjobb ismeröje az amerikai professor Jody Gookin, aki ebben az irásában részletesen mutatja be a betegség diagnosztikáját és gyógykezelését is.


…feltöltés alatt …
Giardia fertözés
Cryptosporiodosis
Bélférgesség
Takarmány allergia

Minden olyan esetben, amikor a Giardiozisnak hitt esetek nem gyógyulnak, akkor mindig gondolni kell a T. foetus fertözésre és a diagnosztikai tesztet el kell végezni.


…feltöltés alatt …
A T. foetus fertözés diagnosztikáját a praxis házilaborjában bármelyik állatorvos könnyen elvégezheti. Az InPouch TF Feline diagnosztikum magyarországi forgalmazója az Alpha-Vet Kft, náluk megrendelhetö.

Az InPouch TF-Feline gyártója az amerikai Biomed Diagnostics Inc. Az InPouch TF-Feline táptalaj diagnosztikumok szobahömérsékleten akár éveken át is könnyen tárolhatóak. Az InPouch TF-Feline egy olyan, specifikusan összeállitott táptalaj, amely kizárólag a T. foetus kórokozók szaporodását támogatja, mind a baktériumok, mind pedig az egyéb protozoák (pl. Giardia) szaporodását meggátolják!


…feltöltés alatt …
1.) Egyidejüleg elöforduló egyéb fertözö betegségek kezelése
Igen gyakran fordul elö az, hogy a T. foetus-sal fertözött macskáknak Giardia fertözése is van. Ritkábban fordul elö egyidejü Cryptosporidiosis fertözés. Erdemes fenbendazol gyógyszerrel empirikusan gyógykezelni a macskákat az egyidejüleg elöfordulható bélférgesség kezelésére.

2.) Spontán elöforduló gyógyulás
Az esetek 88%-ában a klinikai tüneteket mutató T. foetussal fertözött macskák spontán meggyógyulnak, de ez általában 6 hónaptól 2 évig tartó hasmenéses tünetek után következik be. A spontán gyógyult esetek 57%-a marad fertözött, de tünetmentes. A vizsgálati tanulmányok azt igazolták, hogy a tüneti kezelések (antibiotikumok, stb.) nem csökkentik, hanem megnövelik a spontán gyógyulás idejét! Ennek oka feltehetöen az, hogy az antibiotikumok által megölt normális bélbaktériumok helyén a T. foetus organizmus könnyebben tud elszaporodni.

3.)  Ronidazole gyógyszeres kezelés
Ronidazole (30mg/kg peroralisan, naponta egyszer, 14 napig)

4.) Tinidazole (TDZ) gyógyszeres kezelés
Sikeresen kezeltek macskákat a Tinidazole (TDZ) nevü gyógyszerrel is, 30mg/kg naponta 2x-i dózisban, orálisan 14 napon át.


…feltöltés alatt …
A fertözött macskák egy része tünetmentes lehet.


…feltöltés alatt …
.


Dr. Farkas Róbert professzor, SZIE, Parazitológiai Tanszék .
Dr. Fok Eva, SZIE, Parazitológiai Tanszék .
Dr. Szaniszló Ferenc, Budapest .

Professor Jody Gookin irása a T. foetus diagnosztikájáról és kezeléséröl .
Ez a legjobb és legteljesebb összefoglaló irás a T. foetus macskákban okozott vastagbégyulladásáról, a diagnosztikai és a gyógykezelési lehetöségekröl. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom!
Tritrichomonas foetus – A cause of Feline Diarrhea (2008) .
Ez a legújabb és legjobb konferencia elöadások egyike, amelyik kifejezetten a T. Foetus diagnosztikájával és gyógykezelésével foglalkozik.
Professor Jody Gookin .
Ez a honlap a North Carolina Allatorvosi Egyetemen dolgozó Dr. Jody Gookin professzort mutatja be, aki ennek a témakörnek a specialistája .
Kitten diarrhoea (World Small Animal Veterinary Association World Congress Proceedings, 2007) .
Ez az angol nyelvü elöadás részletesen tárgyalja fiatal macskákban elöforduló hasmenések okait, diagnosztikáját és kezelését .
Diarrhea in kittens (Western Veterinary Conference 2007) .
Ez a másik angol nyelvü elöadás is részletesen tárgyalja fiatal macskákban elöforduló hasmenések okait, diagnosztikáját és kezelését
Veterinary Practice News
2004. Pathogens identified as diarrhea causes in cats .
North Carolina Veterinary Diagnostic Laboratory Disease Trends
Fall 2005. Feline trichomoniasis.
Veterinary Medicine
October 1, 2005. CVC Highlights: A new treatment for feline Tritrichomonas foetus infection.
Veterinary Practice News
June 2005. Researchers find a cause of chronic feline diarrhea.
Clinician’s Brief
January 2007. Treating T. foetus diarrhea in cats.
American Journal of Veterinary Research
March 2006. Tindamax being studied as treatment for tritrichomoniasis in cats.
Purina Pro Club Update
August 2007. Researchers investigate T. foetus infection in catteries.Dr. Gál Sándor
Indianapolis

4 Responses to “Macskák Tritrichomonas foetus fertözése: diagnosztika és gyógykezelés”

 1. Érdekes és hasznos lenne megtudni hogy az Állatgyógyszertárakon keresztül jelenleg Magyarországon a Ronidazole gyógyszer vagy hasonló elérhető – e. Majd megérdeklődöm az @vetes kolléganőmtől.
  Aszen dr.

 2. fokeva says:

  Kedves Sanyi és a téma iránt érdeklődők!!
  Érdekes a téma. Egy megjegyzésem van, hogy egy Giardia-cystát vagy trophozoitát egy bármilyen Trichomonas-fajjal egy szakembernek (ki az?) nem illik összetéveszteni. Az az érzésem, hogy a rutin laborok egy részében nincs meg a kellő hozzáértés az ilyen kisméretű paraziták felismeréséhez. Ugyanis sokat kell “pepecselni” /festeni a differenciáláshoz/ az ilyen mintákkal, erre nem mindenki alkalmas. Például sarjadzó gombát néznek Giardia-cystának /Majoros Gábor kollégám tapasztalata/ egy adott mintában, itt megnézzük, megfelelő módszereket alkalmazva és nem cysta, hanem az előbbi képletek vannak a kutya bélsarában. Az újabb módszerek pl.: PCR segítheti a megfelelő diagnózis felállítását, de ez nem olcsó, illetve a giardiosis esetén kopro-antigén teszt (2x) alkalmazása.
  Ki fizeti meg, illetve érdekel valakit, hogy most melyik ostorossal fertőzött az állat? Beadatjuk a Klion tablettát 1-2 hétig (nem ellenőrízve a fvs-számot!) aztán majd csak meggyógyul az állat vagy más problémája lesz később…

  Üdvözlettel
  Éva

 3. Stanley says:

  few@splendidly.thinness” rel=”nofollow”>.…

  thank you!!…

 4. Macskák Tritrichomonas foetus fertözése: diagnosztika és gyógykezelés says:

  href=”http://thingstodoinbruges.com”>things…

  I found a great……

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.