A harmadik szemhéj mirigye elöesésének mütétje (Cherry eye)

Gyakorta találkozunk a képen látható esettel, amelyet itt Amerikában népiesen “cherry eye”-nak, vagyis “cseresznye szem”-nek hivnak.

Ez a harmadik szemhéj mirigyének (glandula carunculae lacrimalis) az elöesése. A kérdés sokakban felmerül, hogy mi történjen az ilyen megnagyobbodott, tartósan elöesett miriggyel?

Mütét nélküli gyógykezelés

Hogyha csak egyoldali az elöesés, akkor elöször megpróbáljuk a problémát úgy megoldani, hogy néhány hétig antibiotikumos szemkenöcsöt használunk. Igy kezeltem a képen látható bulldog kiskutyát is. De mi van akkor, hogyha az elöesett mirigy tartósan megnagyobbodik és a mérete nem csökkenthetö? Az itt elfogadott megközelités az, hogyha az elöesett egyoldali mirigy 1 hónap után sem húzódik vissza, akkor a mütét szükséges, mert a szemnek nagy esélye van arra, hogy “száraz szem” (Keratitis sicca) alakul ki. Hogyha mindkét szemen elöesett a mirigy, akkor nem kezeljük egy hónapig a szemeket, hanem azonnal mütjük mindkét szemet.

Mütét útján történö gyógykezelés

A “tradicionális” megoldás az volt, hogy az elöesett mirigyet (”Harder mirigy”) egyszerüen csak kimetszette az állatorvos. Ezzel a megoldással a legföbb probléma az, hogy ez a mirigy termeli a könny 30-57%-át és teljes eltávolitása esetén keratitis sicca alakulhat ki. Ebben az esetben ezeknek az állatoknak naponta többször, egész életükön át szemcseppeket kell kapniuk. A legjobb megoldás az, amikor “beforgatjuk” illetve “besüllyesztjük” a harmadik szemhéj mirigyét. Ez a mütét a sokféle ismert mütéti megoldás közül a legegyszerübb és bárki által elsajátitható.

 

Ez úgy történik, hogy az elöesett mirigy kétoldalán egy párhuzamos metszést ejtünk.

A bemetszett kis “zsebbe” beletoljuk az elöesett mirigyet, majd egy felszivódó futóvarrattal (5-0 Vicryl vagy 6-0 Vicryl)  ”besüllyesztjük” a mirigyet.  Sok szemész spcialista kétsoros futóvarrattal zárja be a metszést és ezzel a recidiva lehetösége minimalizálódik!

Az egyik ilyen mütétem közelebbröl.

 

Itt arra kell vigyázni, hogy a “besüllyesztés” után hagyjunk egy kis nyilást a varrattal zárt metszés mindkét oldalán, azért, hogy a mirigy által termelt könny eltudjon távozni. Ellenkezö esetben egy cysta alakulhat ki a “besüllyesztett” mirigy helyén. Fontos az is, hogy amikor a futóvarrattal varrjuk a metszést, akkor a csomókat ne a szem felöli (konjunktivális)-, hanem a szemhártya felöli (palpebrális) oldalon csomózzuk. Ellenkezö esetben a csomók a szaruhártya sérülését okozhatják.

Fontos dolog a mütét elött

Fontos, hogy a mütét elött elvégezzük a Schirmer-tesztet, hogy megállapitsuk, mennyi könnyet termel mindkét szem. Fontos annak a megállapitása, hogy lecsökkent-e a könnytermelés, illetve kialakult-e már a Keratitis Sicca (KCS).

A harmadik szemhéj mirigye elöesésének oktana 

Ez egy nem öröklödö, multifaktoriális elváltozás, amely bizonyos fajtákban (Beagle, American Cocker spaniel, Shih- tzu, Neopolitan mastiff, Dán dog és Burmai macskákban) és azokon belül bizonyos almokban jelentkezik. Ez az elváltozás nem öröklödik, csupán az erre hajlamositó fejforma és szemhéjforma, amelyek örökitése esetén a mirigy elöesésének az esélye nagyobb. A harmadik szemhéj mirigyének megnagyobbodásának és elöesésánek az “örökölhetösége” tehát a fejforma és a szemhéjak örökölhetöségével függ össze.

Az amerikai szemész specialisták állásfoglalása az, hogy ezeket az egyedeket nem kell kötelezöen kizárni a tenyésztésböl, ennek eldöntése a tenyésztö hatáskörébe tartozik (”Breeder Option”).  Megismétlem, a harmadik szemhéj mirigyének elöesését nem kimetszéssel oldjuk meg, mert ez -a mirigy nagyfokú könnytermelö tevékenysége miatt- a szaruhártya kiszáradásához vezethet.

Differenciál Diagnózisok

Kifelé fordult T-porc
Follicularis kötöhártyagyulladás
Plasmoma
Daganatok

Prognózis

A tanulmányok szerint, az elöesett mirigy “beforditásával” történt mütét után, az eseteknek csak 10%-ában alakult ki KCS, szemben a mirigy teljes vagy részleges kimetszése mütét után, amikor az esetek 85%-ában alakult ki KCS. A sokféle mütéti megoldások közül ez a “beforgatásos” mütét adja a legnagyobb gyógyulási esélyt (94%), mig a többi módszerrel elvégzett mütétek esetében a siker mindössze 41%-os volt!!

Dr. Gál Sándor
Indianapolis


Cherry eye (Clinicians Brief) .

5 Responses to “A harmadik szemhéj mirigye elöesésének mütétje (Cherry eye)”

 1. Galambos Lili says:

  Tisztelt Doktor Úr!
  Van egy gyönyörű kislány angol bulldogunk, 5 hónapos. Sajnos nála is kialakult az egyik szemén a “cseresznye szem”. A tanácsát szeretném kérni, érdemes-e kenőccsel kezelni, vagy a műtéti eljárás elkerülhetetlen? Melyik az a kenőcs, amivel kezelhető a kutya? ( Van “Irgamid” kenőcsöm, esetleg megfelel-e?)
  Voltunk állatorvosnál, aki kétféle módszert javasolt. Az egyik egy “beragasztásos” módszer, amire azt mondta, hogy nem tökéletes, mert kiújúlhat, a másik pedig az eltávolítás. Miután olvastam az írását erről a műtétről, elbizonytalanodtam, hogy valóban jó megoldást javasolt-e nekünk az állatorvos?
  Szeretném tanácsát kérni ezzel kapcsolatban!
  Üdvözlettel:
  Galambos Lili
  Írország

 2. sandorgal says:

  Kedves Lili!

  Én általában Neomycin-Bactericin-Polymyxin antibiotikum tartalmú szemkenöcsöt használok, ezzel lehet megpróbálni az elöesett harmadik szemhéj mirigyének duzzanatát csökkenteni. Azt kell azonban, hogy mondjam, az esetek döntö többségében mütétre kerül sor.

  A 3. szemhéj mirigyét NEM SZABAD eltávolitani, azt meg kell tartani, mert a könnytermelésben ez fontos szerepet játszik.

  A 3. szemhéj mirigyét BE KELL SÜLLYESZTENI, úgy ahogy ez a képen is látható.

  Sok sikert,

  Üdvözlettel,

  Dr. Gál Sándor

 3. calach says:

  Tisztelt Doktor Úr!

  Van egy 3 hónapos labrador c. corso kutyám, sajnos neki is beduzzadt, de nem olyan vészes a mérete. Azt szeretném tudni, ki, hol és kb mennyiért végzi el ezt az említett besüllyeztéses módszert? Mind két szemét kell e műteni elővigyázatosságból vagy csak a beteg szemet?
  Válaszát előre is köszönöm ha mód van rá a calach@freemail.hu-ra válaszoljon.

  Előre is köszönöm
  üdv Bencze László Bp.
  calach@freemail.hu

 4. Clarence says:

  erudite@confiscating.penetrating” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 5. max says:

  specters@irreproducibility.solitude” rel=”nofollow”>.…

  thank you!!…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.