Archive for the ‘Alternatív medicina’ Category

Hortobágyi halastavak homeopátiás kezelési módszerének bemutatása

szerda, december 31st, 2008

Még 2004-ben történt, amikor Dr. Mile Sándor, -a Magyar Allatorvosi Kamara akkori elnöke- meghivására, én is résztvehettem a MAOK vezetöségi ülésén, amely Hortobágyon volt, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. területén. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. közel 5 000 ha kiterjedésű halastó rendszeren, a Világörökség részeként számon tartott, védett természeti területen gazdálkodik. A Társaság teljes területén ökológiai gazdálkodással biohalat állit elö. Dr. Molnár Gábor, a hortobágyi halastavak állatorvosa bemutatta nekünk a halgazdaság laboratóriumát, majd elmondta, hogy a halastavak halállományát már évek óta nem gyógyszerekkel, hanem homeopátiás szerekkel kezelik.

Ez nagyon érdekesnek tünt, ott álltam sokadmagammal az egyik halastó partján és mindannyian hitetlenkedve néztük a tavat és hallgattuk Dr. Molnár Gábor (az alábbi kép jobboldalán áll) magyarázatát arról, hogy hogyan is történik az ilyen homeopátiás halastavi kezelés: mindössze néhány, kissebb golyószerü formába összegyúrt homeopátiás “golyót” kell csak ebbe a nagy tóba bedobni. (tovább…)

Bizonyitékokra alapozott homeopathia

hétfő, november 17th, 2008

A homeopathiával kapcsolatban sok praktizáló állatorvosban felmerült az a kérdés, hogy “vannak-e tudományos módszerekkel, kisérletekkel megvizsgált bizonyitékai” annak, hogy a homeopathia tényleg müködik-e? Az American Institute of Homeopathy honlapjának egyik része külön ezzel a témakörrel foglalkozik, vagyis a Bizonyitékokra Alapozott Homeopathia (Evidence Based Homeopathy) szakterülettel.

Dr. Gál Sándor
Indianapolis


Az alábbi amerikai homeopathia honlapok egy része humán orvosok számára készült.
National Center for Homeopathy
American Institute of Homeopathy
Council on Homeopathic Education .
The American Association of Naturopathic Physicians .

 
Az állatorvosi természetgyógyászat (információk, homeopatias gyógyszerkönyv, honlapok) .
Az alábbi információt azok számára gyüjtöttem össze, akik a homeopatiával szeretnének megismerkedni, illetve arról többet szeretnének tudni. Jómagam nem vagyok ennek a szakterületnek az értöje és praxisomban csak a kristálycukor terápiát, a pulzáló magnetoterápiát, valamint a Jen Chung (GV26) akupunkturás pont légzésstimuláló kezelést alkalmazom. Ennek ellenére nagyon érdekel ez a szakterület is, az alább összegyüjtött információkat remélem, hogy hasznosnak fogjátok találni Ti is (Dr. Gál Sándor) .

Alternativ módszerek az állatorvosi klinikai gyakorlatban .
Nagyon érdekes és igen elgondolkodtató ez az elöadás, mert konkrét eseteken keresztül mutatja be azt, hogy a homeopatiás állatorvosi gyógykezelésnek igenis helye van a mai állatorvosi praxisokban. Az elöadáson látott sok esetbemutató (a legtöbb bemutatott eset neves állatorvosi praxisokból, söt az állatorvosi egyetemröl is került Németh dr.-hoz), sokunkat meggyözött arról, hogy talán másként kellene látnunk a mai állatorvosi homeopátiát. Az alábbi kép azt mutatja, hogy a Németh dr.-hoz került esetek mögött már rengeteg sikertelen gyógykezelési próbálkozás volt! Ennélfogva az alábbi esetek sikeres homeopátiás kezelése nagyon meggyözö! .

Állatorvos Homeopata Szakértö képzés és vizsga feltételei, Homeopata Állatorvosi Praxis Standardizált feltételei

péntek, július 11th, 2008

Az Egyesült Allamokban és Kanadában csak egyetlen állatorvosi testület adhat ki “Állatorvos Homeopata Szakértö” (Certified Veterinary Homeopath=CVH) diplomát, ez pedig a “Academy of Veterinary Homeopathy” szervezet. Ennek a szakértöi vizsgának a feltételeit az alábbi képre kattintva találjátok meg.

Certified Veterinary Homeopath (CVH) diploma feltételei:

1.) Minimum 128 órás tanfolyam elvégzése (a tanfolyamot jelenleg egy helyen adják, Oregon államban, a tanfolyam ára $4,375), amelynek elvégzése 6-12 hónap alatt történik.

2.) Ebböl a 128 órás továbbképzésböl 50 óra gyakorlati óra (egy minimum 6 hónapos idöszak alatt) az egyik, legalább három éves szakértöi tapasztalattal rendelkezö CVH szakértö praxisában.

3.) Ezután lehet jelentkezni a CVH vizsgára, amelyet évente egyszer adnak.

4.) Ennek az alapvizsgának az elvégzése után következik a klinikai vizsgarész, amely abból áll, hogy 2 akut és 2 krónikus, saját esetek irásos prezentációját (mint egy szakdolgozat) kell beküldeni a vizsgabizottsághoz, ha azok azt elfogadták, akkor ezután engedélyezik az irásban történö diploma szakvizsga letételét.

5.) Helyes Állatorvosi Homeopata Gyakorlat Szabályzat : A szakértöi vizsga elött alá kell irni egy beleegyezö nyilatkozatot, hogy a Homeopata Szakértö az Academy of Veterinary Homeopathy szervezet Homeopata Allatorvosi Praxis Standardizált feltételeit elfogadja, amely feltételeket itt találhatjátok meg.

6.) Minden évben teljesiteni kell a kötelezö számú homeopata továbbképzési óraszámot.

Csak ezekután használhatja az állatorvos a neve után a Certified Veterinary Homeopath (CVH) cimet.

Dr. Gál Sándor
Indianapolis


ALTERVET: Alternativ állatgyógyászati levelezö lista (magyar nyelvü) .

FIGYELEM! Hogyha publikusan szeretnél ehhez (vagy bármelyik cikkhez) hozzászólni, akkor cikk alján lévö “Hozzászólás” részbe irjál. Hogyha nem-publikusan (csak állatorvosok számára elérhetöen) akarsz irni, akkor a HungarovetMail levelezölista cimére irjál, amelynek cime: hungarovet@googlegroups.com. Hogyha nem vagy a HungarovetMail levelezölista tagja, akkor ide kattints.

Az állatorvosi természetgyógyászat (információk, homeopatias gyógyszerkönyv, honlapok)

péntek, július 11th, 2008

Az alábbi információt azok számára gyüjtöttem össze, akik a homeopatiával szeretnének megismerkedni, illetve arról többet szeretnének tudni. Jómagam nem vagyok ennek a szakterületnek az értöje és praxisomban csak a kristálycukor terápiát, a pulzáló magnetoterápiát, valamint a Jen Chung (GV26) akupunkturás pont légzésstimuláló kezelést alkalmazom. Ennek ellenére nagyon érdekel ez a szakterület is, az alább összegyüjtött információkat remélem, hogy hasznosnak fogjátok találni Ti is. Az amerikai Veterinary Institute of Integrative Medicine az alternative medicinával foglalkozó állatorvokat gyüjtötte össze és az alábbi képre kattintva annak honlapját tekinthetitek meg. Nagyon sok hasznos információt tartalmaz!

Az alábbi képre kattintva az állatorvosi természetgyógyászatban használt gyógyszerek listáját és terápiás adagolását láthatjátok. Nagyon hasznos!

Az alábbi képre kattintva, pdf formátumban letölthetö a homeopatiás gyógyszerek listája, javasolt kezelési területek és adagolási útmutató. Kiválóan összefoglalt anyag, mindenkinek a figyelmébe ajánlom!


American Holistic Veterinary Medical Association.
Alternative Veterinary Medicine.
International Veterinary Acupuncture Society (IVAS).
American Academy of Veterinary Acupuncture (AAVA).
The Acadamy of Veterinary Homeopathy .
Veterinary Orthopedic Manipulation.
Allatorvosi Természetgyógyászati Gyógyszerek listája .
Veterinary Institute of Integrative Medicine .
Homeopatiás és Alternative Medicina honlapok gyüjteménye .
National Center for Homeopathy .
Magyar Homeopata Orvosi Egyesület .


Alternativ állatorvosi gyógykezelési módszerek az amerikai praxisokban
Homeopatiás és alternative medicina honlapok
Légzés újrainditása injekciós tüvel
.
Az alternativ gyógymódok tudományos kritikája (Szabadgondolkodó) .


Természetgyógyászati gyógyszerek listája (pdf)


Homeopathy
Homeopatia, a “Semmi” ami csinál “Valamit”

Dr. Gál Sándor
Indianapolis

FIGYELEM! Hogyha publikusan szeretnél ehhez (vagy bármelyik cikkhez) hozzászólni, akkor cikk alján lévö “Hozzászólás” részbe irjál. Hogyha nem-publikusan (csak állatorvosok számára elérhetöen) akarsz irni, akkor a HungarovetMail levelezölista cimére irjál, amelynek cime: hungarovet@googlegroups.com. Hogyha nem vagy a HungarovetMail levelezölista tagja, akkor ide kattints.
 

Légzés újrainditása injekciós tüvel

csütörtök, július 10th, 2008

Ismét kisegitett a Jen Chung (GV26) akupunkturás pontnak az ismerete. Egy elég hosszü mütét (az elsö végtagok egyikének amputációja) után a mütött kutya légzése egyszerüen leállt. Az intravénásan beadott Dopram injekció és az oxygén sem hozott eredményt.

Ekkor próbáltuk kis ismét a a Jen Chung (GV26) akupunkturás pontot. A módszer igen egyszerü: egy 22-26-os vastagságú, tehát nagyon vékony injekciós tüt szúrunk be az orrnyilások alatt lévö fissurába, egészen a maxilla csontig.

Ezután a tüt megforgatjuk, majd egy kicsit fel-és lefelé mozgatjuk. Eközben nézzük meg az állat légzését. Nem tudom, hogy Ti használjátok-e ezt a jól bevált, gyors és egyszerü módszert olyan pácienseken, ahol megállt vagy nagyon lassú a légzés. Ez egy nagyon hasznos, igen jól müködö módszer, amely ebben az esetben is azonnal beinditotta a légzést.

Dr. Gál Sándor
Indianapolis

Dr. Bendzsel Dániel hozzászólása:

Szia Sanyi! Utánanézve ezeknek az akupunktúrás pontoknak, találtam egy klassz kis összefoglalót, ahol a kutyán található pontokat mutatják be ábrán és szöveggel. Aztán hogy melyik mire jó, annak már máshol kell utánanézni… (Kattints a képre egy nagyobb mérethez )

Igazából alapvetően szkeptikus vagyok – voltam sok alternatív gyógyászati módszerrel, így nagyon meglepődtem, amikor a Pubmed – en utánaolvasva számos cikket találtam többek közt az általad említett GV-26 -os ponttal kapcsolatban is. Valóban tudományosan alátámasztott, hogy kifejezett szimpatomimetikus hatást fejt ki a pont ingerlése akár tűvel, akár elektrokauterrel (ez utóbbi még hatásosabb állítólag). Hátha valakit érdekel, kirakok 1-2 angol nyelvű cikk összefoglalót is majd az absztraktok közé.
http://www.animalacupressure.com/
http://www.wbvc.bc.ca/canine1.htm
http://www.ivas.org/

Dr. Bendzsel Dániel

Alternativ állatorvosi gyógykezelési módszerek az amerikai praxisokban

csütörtök, július 10th, 2008

Habár a magyar állatorvosok egy része nem ismeri el és lekezelöen vélekedik az alternativ medicináról, az amerikai állatorvosi praxisoknak viszont egyre nagyobb százaléka alkalmazza az úgynevezett alternativeállatorvosi gyógykezelési módszereket, mint pl. az akupunkturát (lovakon, kutyákon, macskákban), a homeopátiás módszerereket, a chiropractor (csontkovács) módszereket (lovakon, kutyákon, macskákban) és egyéb, “nem-tradicionális” módszereket is. Egy New York-i állatorvosi praxist (VetsNyc) szeretnék itt bemutatni: remek a honlapjuk is, itt egy -a róluk készült számtalan TV-riport- egyikét szeretném, hogyha megnéznétek, chiropractor és akupunkturás kezeléseket mutat be. Kattintsatok rá az alábbi képre a videó megtekintéséhez.
.

Az Egyesült Allamokban nagyon komoly képzésen kell résztvenniük az alternativ medicina specialistáinak és ezeknek a magasan képzett szakembereknek igen nagy az elismertségük mind a kollegáik, mind pedig az állattartók körében.

Figyelmetekbe ajánlom ezeket az elöadásokat:
Homeopáthia, a “Semmi” ami csinál “Valamit”.
Homeopathy .

Gál Sándor
Indianapolis

Magnetoterápia a szemüreg melanoma mütét után (esetleirás)

szerda, július 11th, 2007

En mindenképpen a szemgolyó és a szemhéjak eltávolitását javasolnám, mivel a melanomák gyorsan terjednek és a standard terápiákra rosszul reagálnak. A túlélési idö melanomák esetében átlagosan 7 hónap.

Nekem is volt egy szem melanoma esetem, egy macska esetében. A macska szemét 6 hónappal azelött egy másik praxisban eltávolitották valamilyen meghatározhatatlan ok miatt, szövettani vizsgálatot nem javasoltak akkor, a szem késöbb szépen begyógyult, de az utóbbi egy hónapban a szemgolyó helye ismét “kitöltödni” látszott. Ekkor hozták be hozzám a macskát én a szemüregtájék feltárásos mütétét választottam.

A feltárás során látott rendellenes szövetet eltávolitottam és szövettani vizsgálatra küldtem, ahol rosszindulatú melanomát állapitottak meg. Macskában ritka a melanoma, de kutyákban gyakori. Macska melanoma esetén a kimetszés után az esetek 67%-ban lokálisan, az esetek 50%-ában szisztémásan ismét megjelenik a tumor.

———————–


9.) Vagy itt van egy másik esetem, egy 17 éves macska, Gumby a neve. Már kétszer operáltam meg az elmúlt két év során, a jobb szemüregböl kiinduló, igen agressziv daganat, melanoma miatt.

A tulajdonos igen hálás, a macska súlya a második mütét után növekedni kezdett és remekül viselkedett. Ez a kép két hónappal a mütét után készült.

10.) Ezt az esetet miért nem operáltatták meg hamarabb?

————————

A kliensem irta:

We have received this letter from one of our dear clients, Becky Spudic and she agreed that we publish it here. Ms. Spudic would like other pet owners to benefit from this truly amazing story.

Ms. Becky Spudic irta 2006 április 30.-án:

1st operation (2001)
“Gumby is our 17 year old domestic short-haired cat. Approximately 5 years ago she had her right eye removed by Dr. Mark Graves (1st OPERATION). Her eye had been discoloring and growing in size for about 7 years.

2nd operation (2005)
In the summer of 2005 the area where her eye had once been was becoming enlarged. In September of 2005 Dr. Gal operated on Gumby and removed a mass (2nd OPERATION) what was to be identified as a cancerous growth in the right eye socket.(see picture of report below). We were told that the cancer that Gumby had was somewhat rare for a cat and the prognosis was guarded. When Gumby returned home from the operation she was in obvious pain and it took about two days for her to be interested in eating or being social. She spent most of her time under the bed and sleeping. It took about 4 days for her to return to a somewhat normal routine.

At the beginning of 2006 we noticed that the eye socket area was once again becoming enlarged. After an appointment in April it was decided to once again remove the growth. The tumor was obviously much larger than before and even though Gumby is 17 years old we decided with the help of Dr. Gal that Gumby should have another chance.

3rd operation (2006, April 7)
The operation to remove the tumor on the 7th of April, 2006 (3rd OPERATION) was much more invasive and covered a much larger area. Dr. Gal suggested that we try magnetotherapy for Gumby right after the surgery and continue it weekly. At this point we felt that we had nothing to lose considering her prognosis and we agreed that Gumby should receive the 1st magnetotherapy immediately after the surgery!

From the moment Gumby came home she was markedly different from the previous operation. She exhibited little if any signs of pain and wanted to eat and drink within an hour of returning home. We were given oral pain medication for her but were somewhat surprised because she showed no signs of needing it. She was social and wanting to sit on our laps and (much to our chagrin) wanting to rub her face and head on us. Our family was shocked as to how quickly she wanted out of the bedroom where she was to recuperate and wanted to get back to her daily routine.

This letter is being written on the 30th of April, 2006 and Gumby has received 4 visits for magneto-therapy at LCAH. Gumby has always been a very thin cat but her appetite to date has been amazing and she has put on weight quickly. We are anxious to see if and when the tumor is to return.

Whether it does or doesn’t, Gumby’s quality of life has improved since the last operation. Thanks to Dr. Gal and his staff we are hopeful for Gumby.”

Becky Spudic

Hasonló irások

Dr. Mezösi László elöadása (Nemzetközi BEMER konferencia, 2006) .

A praxisomban igen gyakran hasznaljuk a magnetoterapias készüléket, kivalo eredmenyekkel.

Explaining Magnetic Field Therapy
http://www.logcabinvet.com/services/explain.php
Pulsating Magnetotherapy Treatment Chart
http://www.logcabinvet.com/services/explain.php#tchart
Explaining Magnetic Fields
http://www-istp.gsfc.nasa.gov/Education/wmfield.html
Government Research Program on Magnetic Field Therapy
http://www.niehs.nih.gov/emfrapid/home.htm
Magnetism
http://www-istp.gsfc.nasa.gov/Education/Imagnet.html

Helló Sanyi!

Köszönöm a magnetoterápias irodalmat.Ha van statisztikatok a kezelések számáról, eredményességéről, az is érdekelne.

A saját egy éves tapasztalatomrol a juniusi IV. Nemzetközi BEMER konferencián számoltam be( kakukktojásként az orvosi előadások között).A www. szimbavet.hu weblapon( a pdf forma élvezhető) megnézhető.

Majd a regisztráciot ismételten megpróbálom, mert most a számítógépem éppen szemétkedik.

Üdv   Laci

Védett: Magnetoterápiás kezelések a praxisban

szerda, július 11th, 2007

Ez egy privát bejegyzés. Megtekintéséhez jelszó szükséges:


Homeopatiás és alternative medicina honlapok

szerda, július 11th, 2007

Acupuncture, Veterinary

Acupuncture, General

 • Acupuncture.Com
  http://www.Acupuncture.com http://odp.od.nih.gov/consensus/cons/107/107_statement.htm
 • Hosted by the medical acupuncture page this is the single most comprehensive site on veterinary acupuncture, containing Phil Rogers’ database of acupuncture references and lecture notes, as well as articles by other respected veterinary acupuncturists
  http://users.med.auth.gr/~karanik/english/veter.htm

Alternative Medicine (Veterinary)

Alternative Medicine, General

 • Methods of Healing – Natural homeopathic medicine and healing resources, providing information on alternative methods of holistic healing and medicine.
  http://www.methodsofhealing.com/
 • Click Health Fit – Comprehensive Health Directory resources.

Aromatherapy

Chiropractic, Veterinary

Chiropractic, General

Herbs, General

Homeopathy (Veterinary)

Homeopathy (General)

Integrated Medicine, (General)

 • Dr. Eddys Integrated Medical Clinic & Ayurveda School – Our Integrated Medical Clinic and Ayurveda School is a
  unique healthcare facility, combining the strengths and knowledge of
  both traditional western and alternative medicine in a holistic manner.
  www.dreddyclinic.com

Natural Medicine, general

Nutrition, pet

Nutrition, general

Non-Profit / Animal Welfare Organizations

 • VetCharity
  VetCharity helps set up and run animal welfare programs in developing communities of the Asia-Pacific, and coordinates veterinary volunteer work on projects throughout the region.

Searchable Databases

Water Massage

Homeopathy

szerda, július 11th, 2007

Susan G. Wynn, DVM , Marietta, GA
AAFP WINTER 2001 MEETING

Homeopathy is defined as the treatment of disease symptoms with a specially prepared substance that, in a healthy body, will produce the same symptoms as a toxicological picture – “like cures like”. A very simple example is in the use of homeopathic ipecac to treat vomiting.

Homeopathic “remedies”, as they are called, are prepared in a very specific manner. The original substance is usually from a natural source, such as plants or minerals, and is progressively diluted and “potentized” by violent agitation between each dilution, until the final remedy often theoretically contains none of the original substance. The key to the homeopathic remedy retaining any physiologic effect is said to be the serial agitations (succussion). Theories for the mechanism of action include some form of electromagnetic “memory” on the water used to dilute the substance, in addition to newer theories concerning stable molecular structures which have been presented as a new form of ice. Homeopathic researchers have also discussed fractal geometrics involving molecules of water and magnetite.

Homeopathic methods for diagnosing and treating disease are entirely foreign to traditional medical thought. Homeopaths view disease as a manifestation of a disturbance in the “vital force”, and symptoms of the disease are absolutely unique to each patient.

For instance, 2 dogs with parvoviral enteritis may look a little different, initially – one may have started with vomiting and increasing depression, while the other broke with hemorrhagic diarrhea. One dog may have diarrhea with chills and no thirst, while the other has a high fever and is thirsty. The homeopath views these different manifestations as individual differences in the state of the patients’ “vital force”; therefore, they would receive different prescriptions. Since the remedies are said to work to assist the vital force in healing the body, one Indian homeopath described the system as “teaching the body to heal itself”. In conventional medicine, the medications often suppress signs of the disease, without actually ridding the body of the susceptibility that caused the problem in the first place. Homeopathy is said to treat the patient, not the disease.

RESEARCH IN VETERINARY HOMEOPATHY

Homeopathy has been examined and found to have measurable effects in a number of systems. In lab animals, homeopathic remedies have been shown in single (non-replicated) studies to enhance healing, enhance survival and elimination in heavy metal toxicity, and reduce clinical symptoms and/or survival from staph infections in rabbits and tularemia in mice. In farm animals, homeopathic remedies may improve calving intervals in cowherds, morbidity due to respiratory virus infections, prevalence of stillbirth, and severity of rectal prolapse in pigs. The only controlled trial of homeopathy in dogs examined the effect of a homeopathic parvo preparation in preventing mortality due to parvovirus infection. The remedy was ineffective. These studies are reviewed in (Wynn, 1998).

Homeopathy has been examined by controlled trial in a number of human conditions. The results vary, and there is a lack of independent replication of positive and negative studies, complicating our assessment of homeopathic effect. The strongest trials by far have been published by David Reilly, showing a positive effect for homeopathy in the treatment of human allergic respiratory disease.

INDICATIONS FOR HOMEOPATHIC TREATMENT

Indications for homeopathic treatment vary depending on which experts one talks with. Strict homeopaths tend to believe that homeopathy is a complete system with power to affect most conditions; on the other hand, if one sticks with the scientific data, it can be said that homeopathy has not been shown to be efficacious for any condition in dogs and cats. The truth may lie somewhere in between.

PRESCRIPTION STRATEGIES

Homeopathy has evolved into a central system with a variety of treatment strategies. Learning to prescribe in the classical manner requires advanced training, because prescriptions are based on matching a constellation of clinical signs to only one of hundreds of available remedies with characteristic groupings of signs (called the “symptom picture”). These symptom are collected in books called Materia Medica. Experienced homeopaths are intimately familiar with many remedy symptom pictures and recognize the disease “pictures” when they work up a patient. Another way to find the correct remedy is to use a “Repertory”, which lists symptoms with all the remedies that may be appropriate. It takes some time to collect these symptoms and cross index to find the appropriate remedy.

An alternative approach is the use the many available combination remedies (or complexes) or specific conditions. Finding a homeopathic remedy in this manner is more easily accomplished, but most experienced homeopaths find that they get mixed results with these remedies. The problems may include interference between the remedies in the combination, and lack of individualization that seems to be vital to homeopathic success. Other philosophies include homo-toxicology, organotherapy, isopathy, gemmotherapy and others.

Attention to potency (or dynamized dilution level) is important. It is usually recommended that weaker animals with chronic disease receive lower potencies – usually in the 6X (1 to 10 dilutions, repeated 6 times, or 10-6) to 30X (10-30) range. Strong animals with acute diseases, behavioral problems or “deep” diseases are thought able to tolerate much higher potencies, from 12C (1 to 100 dilutions repeated 12 times, or 10-24) to 1M and higher. Remedies given in high potency are usually repeated much less often, unless the patient is a young animal with an acute disease.

AGGRAVATIONS (SIDE EFFECTS)

An event that happens with some regularity in homeopathic practice is the “aggravation” or “healing crisis”. Traditional homeopathic theory explains this initial worsening of signs which precede improvement as a response of the “vital force” in the right direction. Very simply stated, if an aggravation of physical signs occurs while the behavioral state improves, the remedy is probably the correct one. If a worsening of the behavior occurs (the brain is a “deeper” organ), but physical signs improve, the choice of remedy was wrong. Homeopaths differ in their opinions of the aggravation – some believe that one cannot know how correct the prescription is without seeing a healing crisis; others don’t like putting the animals through the discomfort, and strive to avoid them. One should always warn the client, however, that an aggravation is possible.

CONCLUSIONS

These notes should serve to introduce veterinarians to homeopathic philosophy and practice. If homeopathy is of interest, training and resources are available from the organizations listed below. Whether or not homeopathy ‘works’ is still debatable, but the number of positive controlled trials that indicate homeopathy has measurable clinical effects would suggest that the we should not rush to judgment either way. The purpose of this presentation is to introduce veterinarians to the ‘classical homeopathic paradigm’ and provide general guidelines for clinical experiment.

Remedy suggestions for clinical experiment

Abscess: Hepar Sulf 30C
Kitten diarrhea: Podophyllum 30C
Anal glands: Silica 30C
Gingivitis/stomatitis: Merc sol 30C
Car sickness: Tabacum 30C, combination remedies OTC
Thunderphobia: Phosphorus 200C; Aconite 200C
Grief over loss of companion pet: Ignatia 200C or 1M
Lyme disease: Ledum 30C or 200C
Warts: Thuja 30C

Training In Veterinary Homepathy

Academy for Veterinary Homeopathy.
Animal Natural Health Center
1283 Lincoln Street, Eugene, OR 97401
Tel: 503-342-7665 (4 module, year long course in veterinary homeopathy, leading to certification by AVH)

National Center for Homeopathy
801 N. Fairfax St, Alexandria, VA 22314
Tel: 703-548-7798 (2 day basic, intermediate, and advanced professional courses)

Selected Resources

Hamilton, Don 1999. Homeopathic Care for Cats and Dogs: Small Doses for Small Animals. North Atlantic Books, Berkeley CA.

Hahnemann,S. 1833. Organon of Medicine. B. Jain Publishers Ltd., New Delhi, India.

Vithoulkas, G. 1980. The Science of Homeopathy. Grove Press, Inc. New York, NY.

Sankaran, R. 1991. The Spirit of Homeopathy. Homeopathic Medical Publishers, Bombay, India.

Bellavite,P. an A. Signorini. Homeopathy: A Frontier in Medical Science: Experimental Studies and Theoretical Foundations. North Atlantic Books, Berkeley, CA. 1995.

Murphy, R. 1993. Homeopathic Medical Repertory, Hahnemann Academy of North America, Pagosa Springs, CO.

Morrison, R.,1993. Desktop Guide to Keynotes and Confirmatory Symptoms. Hahnemann Clinic Publishing, Albany , CA.

Bidwell, Glen, 1987. How to Use the Repertory, B Jain Publishers, New Delhi, India.

Day, Chistoper, 1984. The Homeopathic Treatment of Small Animals: Princiiples and Practice, The C.W. Daniel Co, Ltd, Essex, England.

Homepathic Supplies

Standard Homeopathic CompanyP.O. Box 61067Los Angeles, CA 90061800-624-9659

Hahnemann Pharmacy828 San Pablo AveAlbany, CA 94706510-527-3003

BoironP.O. Box 4496 Campus Blvd, Building ANewtown Square, PA 19073610-325-7464800-BLU-TUBE

REFERENCES

1. Benveniste, J., Aissa, J., Litime, M.H., Tsangaris, G.T. & Thomas, Y. Transfer of the molecular signal by electronic amplification. FASEB 1994;J 8: A2304

2. Day, C.E.I. Clinical trials in bovine mastitis. British Homeopathic Journal 1986;75(1): 11-14

3. Day, C.E.I. Isopathic prevention of kennel cough – is vaccination justified? Journal of the International Association of Veterinary Homeopathy 1987; 2(2): 45 -51

4. Del Guidice, E, Preparata, G., Vitiello, G. Water as a free electric dipole laser. Phys Rev Lett. 1988 61:1085

5. Endler, P.C., Pongratz, W., Kastberger, G., Wiegant, F.A.C. & Schulte, J. The Effect of highly diluted agitated thyroxine on the climbing activity of frogs.Veterinary and Human Toxicology 1994; 36(1): 56-59

6. Endler, P.C., Pongratz, W., Smith, C.W. & Schulte, J. Non-molecular information transfer to thyroxine to frogs with regard to homeopathic toxicology. Veterinary and Human Toxicology 1995; 37(3): 259-260

7. Guajardo-Bernal, G., Searcy-Bernal, R., and J. Soto-Avila, 1995. Swyine rectal prolapse treated with homeopathy. Dynamis 8:20-24.

8. Jonas, W.B., Fortier, A.H., Heckendorn, D.K. & Nacy, C.A. Prophylaxis of tularemia infection in mice using agitated ultra-high dilutions of tularemia-infected tissue. in Proceedings of the 5th GIRI Meeting 21 (International Research Group on Very Low Dose Effects, Paris, 1991):21 and unpublished data

9. Khuda-Bukhsh, A.R., and S. Maity, 1991a. Alterations of Cytogenetic Effects by Oral Administration of a homeopathic drug, Ruta Graveolens, in mice exposed to sub-lethal X-irradiation. Berlin Journal on Research in Homeopathy 1 (4/5):264-274

10. Khuda-Bukhsh, A.R., and S. Banik, 1991b. Assessment of cytogenetic damage in X-irradiated mice and its alteration by oral administration of a potentized homeopathic drug, Ginseng 200. Berlin Journal on Research in Homeopathy 1(4/5): 254-263.

11. Kirschvink JL, Gould JL , Biogenic magnetite as a basis for magnetic field detection in animals.

12. Biosystems 1981 13:3 181-201

13. Kirschvink JL . Microwave absorption by magnetite: a possible mechanism for coupling nonthermal levels of radiation to biological systems. Bioelectromagnetics 1996 17:3 187-94

14. Larson, L.J., Wynn, S. & R.D. Schultz. A Canine Parvovirus Nosode Study. Proceedings of the Second Annual Midwest Holistic Veterinary Conference, Nov.2-3, 1996. Milwaukee.

15. Linde, K, Jonas, W.B., et al. Critical Review and Meta-analysis of serial agitated dilutions in experimental toxicology. Human and Experimental Toxicology 1994; 13: 481-492

16. Lo, Shui-Yin; 1996. Anomalous State of Ice, Modern Physics Letters B, 10(19):909-919)

17. Lo, Shui-Yin, Lo, A., Chong, L.W., Tianzhang, L., Hua, L.H., and X. Geng, 1996. Physical Properties of Water with Ie Structures, Modern Physics Letters B 10(19):921-930)

18. Matsumoto, J. Molecular mechanism of biological responses to homeopathic medicines., . Medical Hypotheses 1995; 45: 292-296

19. Moatamed F, Johnson FB . Identification and significance of magnetite in human tissues. Arch Pathol Lab Med 1986 Jul 110:7 618-21

20. Oberbaum, M., Markovitz, R., Weisman, Z., Kalinkevits, A. & Bentwich, Z. Wound healing by homeopathic silica dilutions in mice (in Hebrew). Harefuh 1992; 123(3-4): 79-82

21. Perrot & Mahe, F. A comparison of a homeopathic treatment to a placebo in the case of chronic staphylococcus infection in a group of rabbits. Revue de Medecine Veterinaire 139, 789-790 (1988).

22. Pongratz, W., Endler, P.C., Poitevin, B., and T. Kartnig, 1995. Effect of extremely diluted plant hormone on cell culture. AAAS Annual Meeting, February 1995, Atlanta, GA , p 145.

23. Searcy, R., Reyes, O., and G. Guajardo, 1993. Estudio comparativo de la eficacia de medicamentos homeopaticos y alopaticos en el control y prevencion de mastitis clinica bovina. La Homeopatia de Mexico 565:13-20

24. Searcy, R., Reyes, O., and G. Guajardo, 1995. Control of subclinical bovine mastitis. British Homeopathic Journal 84:67-70

25. Searcy, R., and G. Guajardo, 1994. The use of homeopathic combinations to prevent and control clinical and subclincal bovine mastitis. Proceedings of the American Holistic Veterinary Medical Assocation, Orlando, FL

26. Sheaffer, C.E., 1996. The use of homeopahtic medicine in herds of livestock. Proceedings of the American Holistic Veterinary Medical Association, Portland OR.

27. Sommer, H., Erbe, U. & Wirth, F. in The efficiency of preventive homeopathic treatment of postparturient diseases of dairy cattle. IVth Congress of the International Society for Animal Clinical Biochemistry (Davis, CA, 1990): 143-150

28. Sukul, N.C., 1990. Increase in serotonin and dopamine metabolites in mouse hypothalamus following oral administration of Agaricus muscarius 12, a homoeopathic drug. Science and Culture 56(3):134-136

29. Sukul, N.C., Bala, S.K., and B. Bhattacharyya, 1986. Prolonged cataleptogenic effects of potentized homoeopathic drugs. Psychopharmacology 89:338-339

30. Williamson, A.V., Mackie, W.L., Crawford, W.J. & Rennie, B. A trial of Sepia 200. British Homeopathic Journal 1995; 84(1): 14-20

31. Williamson, A.V., Mackie, W.L., Crawford, W.J. & Rennie, B. A study using Sepia 200C given prophylactically postpartum to prevent anoestrus in the dairy cow. British Homeopathic Journal 1991; 80: 149-156

32. Wynn SG, 1998. Animal Studies of Homeopathy. Journal of the American Veterinary Medical Association 212(5):719-724

Homeopatia, a “Semmi” ami csinál “Valamit”

kedd, július 10th, 2007

Lynn S. Peck, DVM, MS, Gainesville, FL, USA
2005 SAVMA SYMPOSIUM

INTRODUCTION AND BRIEF HISTORY

Homeopathy is a powerful and effective form of medicine. At the same time, it remains one of the more controversial of the holistic modalities. Many people confuse the word “homeopathic” as being interchangeable with “holistic” and “herbal”: they are not the same thing! Homeopathy is a separate and specific system of medicine developed by the German physician and chemist Samuel Hahnemann over a 50-year period some 200 years ago. Homeopathy can accurately be called a scientific medicine, as its principles and the knowledge of the medicines’ action were developed through controlled experimentation confirmed by extensive and repeated (human) clinical observation.

Homeopathy made its debut in 1810 with the publication of the “Organon of Rational Healing” and quickly earned a reputation for outstanding success in the treatment of epidemics in Europe and in this country. One of its first uses was in a large typhus outbreak in Leipzig, Germany in 1813, following Napoleon’s defeat there. Out of 180 cases treated using his new method, Hahnemann lost only 2 patients: a 1.1 % mortality, compared with 30% in that epidemic.1

Over the next 140 years, similar successes were recorded for cholera, yellow fever, influenza, diphtheria, and other epidemics across Europe and the United States.2 Grateful Americans built a memorial to Hahnemann in Washington, D.C. in honor of the German physician who never set foot in this country. Even the President of the United States was in attendance at the dedication in 1900. Homeopathy was used with great success in U.S. Army field hospitals during the Civil War and WWI. It continued to have a strong presence in the U.S. through the 1930’s. Internal strife, loss of funding for homeopathic medical schools, and the development of antibiotics all played a role in homeopathy’s decline until a resurgence began in the late 1980’s/early 1990s.
Veterinary applications of homeopathy are recorded as early as 1812 or 1813, with the first manuals appearing in the late 1830’s.3 In 1860 Frederick Humphrey’s Manual of Veterinary Specific Homeopathy was published in New York. It was widely used for horses and farm livestock; even up to the 1920s the U.S. Cavalry, U.S. Department of the Interior, the Ringling Brothers Circus, and a number of zoos in this country used them for most of their animal care.4

Homeopathic medicine can have profound healing effects in treating both acute and chronic injuries and disease. Acquiring skill requires a great deal of study and practice, particularly in treating chronic ailments. These should only be treated by an experienced, trained practitioner. A beginner can learn basic principles and some common remedies to use effectively in many acute, “first-aid” type situations; however.

CASE EXAMPLES

1) “Frozen Jaw” in a 1 1/2 year old Golden Retriever
“Molly” lacerated her tonsil in March 1999 while chewing on a stick. She was treated with Amoxicillin. One month later she was observed to have restricted opening of her mouth (< 3″) due to fibrosis. Under anesthesia her jaw was forced open to break down the scar tissue. She was put on prednisolone for 8 months with no improvement, after which the jaw opened only about ˝ inch. There was no pain or swelling in or around the mouth. Homeopathic treatment was begun after a physical exam, radiographs (normal) and a CBC (WBC 17,000) and blood chemistry (normal). There was minimal response to 2 different remedies given individually, each in a single dose in December and January. A 3rd remedy administered was administered with steady improvement. By the 3rd month “Molly” was back competing in field trials (neck retrieve); after 6 months she was able to do whole body retrieves; won her Junior Hunter certificate, and placed 1st in conformation.

2) Rejecting pups
“Judy”, a 7 yr old Beagle mix bitch with 3 previous litters, was a progressively worse mother with each litter. Although not aggressive, she would initially allow nursing but walked away if the pups crawled on her. By the time her 4th litter arrived, she refused to nurse and her milk started to dry up. She was taken to the veterinary clinic approximately 4 days postpartum. The remedy Sepia was given and within 30 min “Judy” started licking, nursing, and mothering the pups. She was a good mother from then on.

3.) Stillbirths in pigs
A hog farm was posting a 20% incidence of stillbirths in its herd of 130 sows. After extensive management review, no concrete cause was identified; only that the sows “appeared to be taking too long” to farrow. Caulophyllum was prescribed; given twice weekly for the last 3 weeks before the farrowing date. Stillbirths dropped to <3% for the next 6 months, at which time the Caulophyllum was discontinued. Stillbirths rose to 15% in the next 60 days. Upon reinstatement of the remedy, stillbirths dropped again to < 2%.5

LAW OF SIMILARS

Homeopathy is a symptom-based, rather than diagnosis-based, form of medicine. Hahnemann observed that a medicinal substance given to a healthy person produced a certain set of symptoms, or changes from the normal state. For example, Cinchona, a tree bark from which quinine is made, repeatably produced symptoms of weakness, cold extremities, heart palpitations, intermittent fever, and aching bone pain. Hahnemann realized that these symptoms were very similar to those of malaria, which disease quinine treats. Hahnemann tested this relationship between symptoms and medicines over many years and found it to be reliable and effective. He summarized it as “Like cures like,” i.e., the medicine which produces a set of symptoms in a healthy person can cure a sick person with similar symptoms, and from this Law of Similars comes the name “Homeo” = similar; “pathos” = disease or suffering.

PROVINGS

Homeopathic “drug trials” or provings, are employed to determine the effects of a medicine (remedy). Groups of healthy people are given a remedy or placebo (blinded) and take repeated doses under a standardized protocol. Any symptoms, or changes from their normal state–physical sensations, aches, pains, food desires or aversions, emotional or mental states, or any other difference are carefully described. It is also noted whether these occur at specific times of the day or after specific activities such as eating, drinking, or exercise. Symptoms are recorded by each person (prover) and compiled with detailed questioning by the doctor conducting the proving. In this way an extensive list of common and uncommon symptoms produced by the remedy is constructed.

Homeopaths standardized testing procedures for studying the actions of the medicines. They also pioneered the routine use of placebo controls in provings in the 1880’s and the use of single blinding in the 1890’s, long before these measures were used in conventional medical research. A number of provings of original remedies were meticulously conducted in the 1930’s by physicians belonging to some of the U.S. homeopathic medical societies. These confirmed the observations and actions recorded a hundred or so years earlier by Hahnemann and his colleagues. New homeopathic remedies are still studied using this same basic system. In an interesting twist, this approach largely precludes the use of animal testing!

The “Law of Provings” states that only by giving a single medicine to a healthy person and observing its effects (symptoms) can one know what the actions of the medicine are.

SYMPTOMS AND HOMEOPATHY

There are thus actually two types of symptoms used in homeopathy. Medicinal symptoms, such as reported in provings, are those resulting from the action of the administered remedy. Disease symptoms are what the patient experiences while in an unhealthy state.

Medicinal symptoms: In conventional medicine, even though a single drug may affect many organ systems, we tend to think in terms of it having a main or primary effect or use; and possibly a secondary effect that is medically useful. The remaining effects not of interest are termed side effects or adverse reactions. In contrast, in homeopathy, a single remedy also affects many organ systems. This likewise can produce many medicinal symptoms, all of which are considered as potentially therapeutic.
Both medicinal and disease origin symptoms can occur at the mental, emotional, or physical level. They may alter physical functions, occur at specific times of day or year, or take the form of cravings or sensations with a specific location and character. For animals, changes in hunger, thirst, temperature and food preferences, social behavior, and activity, as well the appearance, odor, color, and consistency of any discharges can be helpful adjuncts to physical exam findings. Identifying things that make symptoms or the whole animal better or worse, and “strange, rare, or peculiar” symptoms, even if not seeming to fit into the overall condition, can also be of extreme value when it comes to prescribing.

When a homeopathic veterinarian is presented with a sick animal, he or she takes a detailed history about the symptoms surrounding the current complaint, as well as noting the patient’s normal habits, disposition, preferences; and details of past health complaints. The homeopath then studies the compiled provings (called a Materia Medica) to find a remedy whose medicinal symptoms best match the patient’s disease symptoms. The correct remedy stimulates a healing response.

The Single Remedy: Since every medicine can create symptoms, giving multiple medicines simultaneously results in a confusing array of symptoms. For this reason only one remedy is used at a time in classical homeopathy. This approach helps keep a clear picture of the symptoms of the actual illness which are to be matched by the remedy, and more readily allows identification of medicinal symptoms should they occur, so that the treatment may be appropriately altered.

Combination remedies containing anywhere from 2 or 3 to upwards of 15 or 20 remedies are a popular form of clinical and “over the counter” homeopathy. Many are marketed for use in pets. While these initially be can apparently effective, in my experience they may not act deeply enough to bring about real long-term improvement in the whole animal’s health. Few of the combination remedies have undergone provings, so knowledge of their actions is usually limited to use for a single condition, rather than the effects on the entire organism, contrary to the principles of classical homeopathy.

HOMEOPATHIC REMEDIES

Homeopathic remedies are derived mainly from plant, animal, or mineral sources, and named by the Latin names. For example, Rhus toxicodendron is made from poison ivy; Sepia is from the ink of the cuttlefish, and Silicea is from sand, or silica. Remedies are prepared in a unique manner, which gives them unique properties.
Potentization and the Minimum Dose: Hahnemann, a chemist, searched for many years for ways to make remedies as gentle and effective as possible. Many of the medicines of his time were very strong in crude form, and, when used according to the Law of Similars, caused an initial worsening of symptoms before the patient recovered. He diluted them, but found that after a certain point they were too dilute to have much value. Clinical experience showed him that a combination of dilution and agitation (succussion), produced medicines that were more potent in terms of their medicinal actions than either crude or only diluted forms, yet were gentle and did not cause the severe negative reactions. From this came the Law of the Minimum Dose: using the smallest dose needed to stimulate a healing response.

Preparation of Homeopathic Remedies

Homeopathic medicines usually start as an alcohol and water extraction of the crude substance (usually a plant, animal product, or mineral) to form a tincture. The tincture then undergoes a series of dilutions with a succussion/potentization step in between each dilution. The final product is sprayed on a milk sugar base pill globule [several sizes ranging from poppy seed to peppercorn size] or compressed tablet and allowed to dry. Thus, homeopathic remedies all look quite similar to each other.
Serial dilutions of homeopathic remedies are performed in steps of 1 part in 10 (designated by Roman numeral X), 100 (C), 100,000 (M; = 1000C) or higher. The number of dilution steps is indicated by an Arabic number; thus, a 6X potency has gone through 6 serial dilutions of 1 part in 10, and 6 potentization steps. A 30C has gone through 30 serial dilutions of 1 part in 100, and 30 potentization steps. Common potencies are 6X, 12X, 30X, 6C, 12C, 30C, 200C, 1M, 10M, and 50M.

A 30C (100-30, of 10-60) has been diluted well past Avogadro’s number, indicating that there should be no molecules of the original substance left. Thus the controversy: how can “nothing” produce “something” in the way of medicinal value? It makes no sense in a chemical-receptor model of drug action. A variety of evidence, including NMR studies, and trials with ultrahigh dilutions (”microdoses”), however, supports the clinical experience that this method of preparation does produce “something” that is physically and functionally distinct from the starting substance and from plain water or the water and alcohol extraction mixture.

Homeopathic remedies in the U.S. are included in the Food, Drug, and Cosmetic Act of 1938, which established the FDA. They are prepared according to the Homeopathic Pharmacopoeia of the United States (HPUS), in licensed homeopathic pharmacies. Over 2,000 remedies have undergone provings. New substances are continuing to be studied through provings to learn of their medicinal effects.

The Vital Force

Hahnemann’s studies led him eventually to conclude that there is an energetic basis to life, health and disease. He called it the Vital Force, somewhat similar to the Chinese concept of Qi. By careful observation of his patients, Hahnemann came to believe that disease begins on this energetic level before symptoms are experienced. Symptoms of an illness are the efforts of the Vital Force to correct an energetic imbalance on the physical, emotional or mental level and to initiate healing. The deeper the level of the symptom, the more severe the degree of imbalance is considered to be. Symptoms are indicators, then, of the health status of this energetic force and of imbalances in it. They also are guides to what the vital force needs for healing.

Homeopathic remedies, energetically potentized during preparation, are able to stimulate this energetic Vital Force to move in a healing response. The potency, or energetic strength of the remedy, is matched to the strength of the patient’s vital force. A strong Vital Force produces strong symptoms, such as a high fever in a young kitten, and can heal rapidly; a weak Vital Force produces weak symptoms (geriatric dog with low-level chronic cough, stiffness or pyoderma) and healing progresses more slowly.
The action of the remedy on the Vital Force is evaluated by the changes in the symptoms picture. Is the patient’s overall well being (energy, interest in life, confidence, self care) improved, indicating a strengthened Vital Force? Or are some physical symptoms better but the rest of the patient is weaker, fearful, depressed, withdrawn? Sometimes there will be a temporary worsening of symptoms, which resolves without treatment, leaving a healthier, stronger patient. This is where training and experience are needed to accurately assess the response and know whether the best remedy has been selected.

In Summary

1. Homeopathy is a 200-year-old system of medicine that uses energetically potentized medicines to stimulate a healing response.
2. The action of a medicine is known by giving it to healthy individuals and recording its effects (symptoms) in a proving. Symptoms are thus a guide to what is needed for healing.
3. Matching the symptom picture of the patient to the single medicine that produces the most similar symptom picture will stimulate a healing response by the Vital Force. The medicine itself does not heal.
4. The Vital Force is the energetic basis to life, health and disease. It produces mental, emotional, and or physical symptoms when an imbalance or disorder is present on this energetic level.
5. The response to the remedy is evaluated by the symptom changes. In a healing or curative response, the overall health and well-being of the patient is improved.

Using Homeopathy in the Clinic

The purpose of this section is to introduce some common remedies and their uses in acute care situations to the beginning veterinary homeopath. Beyond these very basic applications, it is strongly encouraged that anyone interested in using homeopathy professionally get sound, comprehensive training in this form of medicine. A 9-month to a year course is highly recommended as it will provide a comprehensive approach to the system of homeopathy, rather than a patchwork approach as from taking weekend workshops. Some other considerations are listed below.

Multiple Modalities: Mixing conventional and other alternative modalities simultaneously with homeopathy is generally not recommended because this can mask, alter, or create new symptoms, making it difficult to assess the patient’s response to the homeopathic remedy. Bachflowers, and chiropractic/manipulative therapies are probably the most compatible with homeopathy. Strong herbs, such as Chinese herbs; acupuncture, and other energy-based therapies may be especially likely to affect homeopathic treatment.

Chronic Disease vs. Acute Disease:

In homeopathy, a chronic underlying imbalance can erupt from time to time in an acute event, such as a case of cystitis, or a recurrent ear infection. The acute event may initially respond to a remedy, then return later and be treated less and less successfully. New, more serious (deeper level) symptoms may also result. These are good indications that the root of the problem is not being addressed. Further acute treatment can lead to many more difficult problems! Refer these patients to a trained homeopath!

First Steps in Homeopathy

Learn some basic remedies to use in specific clinical situations such as intra-operative or post-operative bleeding; post-operative pain; slow recovery from anesthesia; panicked patients, abscesses, contusions, puncture wounds, lacerations, shock. There are remedies appropriate for these acute conditions; however, if the animal does not respond, more individualization is probably needed in the prescribing. Study the remedies ahead of time to become familiar with them. Write out the most common symptoms associated with each condition then evaluate which remedies best fit specific symptoms. Learn how to evaluate the response to a remedy; how long to wait; how to decide if the symptoms are moving in a curative direction, when to repeat or change remedies.
Homeopathy is a symptom-based form of medicine. As mentioned above, symptoms are described as precisely as possible, which requires good observation skills and question asking. Some symptoms are much more useful than others for helping point to a remedy. For example, most cats with cystitis will usually be urinating small amounts frequently and may have bloody urine and drink lots of water. These are very common symptoms and so are not very useful. Crying when urinating; drinking small amounts of water frequently or large amounts of water at long intervals, seeking warmth or cold, are more specific to the individual and are thus more useful symptoms. A change in behavior from a friendly cat to a “don’t bother me” state; or from an independent sort to a clingy, “hold me and pet me” frame of mind is extremely helpful as it points to the individual way the condition is affecting the patient. Lists of symptoms with their associated remedies are compiled in what is called a “Repertory.” Select a few remedies from the most characteristic individual symptoms, read about them in more detail in the materia medica, and choose the one that best matches the patient.

Administering the Remedy

Remedies are most commonly in the form of a lactose pillule (little pill). The remedy is applied to the pillule in liquid form and allowed to evaporate. The smallest (#10) pillules, about the size of a poppy seed, are very convenient to give, as they tend to stick to the mucous membranes and are difficult to spit out. They also readily evaporate in water (or a little bit of milk) and can be given in volume just large enough to moisten the inside of the mouth or gum and cheek mucosal. Because the remedies only need to contact nerve endings in the mouth rather than having to be swallowed, they can be administered safely even to unconscious animals.

It is best not to handle remedies with bare hands to avoid absorption or contamination of the remedy. Instead, they can be measured out into the bottle lid, and dropped into a small square of folded plain white paper or into a small volume of liquid in a clean glass or cup, and dissolved, then given orally using a syringe, put in a small container for drinking water (and promptly removed after consumption), or even atomized near the animal’s face. For storing a larger quantity in liquid form, refrigerate the water solution or add 20% alcohol in the form of brandy or vodka as a preservative. Cats in particular dislike the alcohol solution.

Remedies that are handled carefully, avoiding exposure to heat over 150 F, strong odors or electromagnetic fields including computers, speakers, and microwave radiation, can retain their activity for many years.

Potencies and Repetition

Which potency to give does not depend on body weight, but on the vitality of the patient and the nature of the condition being treated, i.e., acute or chronic; deep or superficial. For beginners in homeopathy, higher potencies (>30C; available only from homeopathic pharmacies) are most appropriately given to young animals, or generally healthy animals in acute trauma situations. Lower potencies (6X to 30C; available over the counter at most health food stores) are used on older or debilitated animals. However, in an emergency the best potency to use is the one you have!

How often to repeat a remedy depends on the situation and the potency. Higher potencies have a deeper, more prolonged effect than lower potencies. In life-threatening or severe injury situations, higher potencies can be repeated every 15 minutes for up to 3 doses, low potencies can be given every 5 to 10 minutes for 3 doses, or until a response is seen. Once a response is seen, WAIT until it has run its course. Repeat when the symptoms indicate another dose is needed. In less severe or critical situations, repeat less frequently (several hours apart). If no change is detectable at all, a different remedy may be needed. Sometimes one remedy will work to its full extent but not all the symptoms are resolved. A different remedy (or a higher potency) may be needed to finish the work. Look at the remaining symptoms and find the best match in the same way as described above.

Remedies for Common Acute Conditions

Abscesses

1. Painless abscesses, especially if already draining, or not healing, or are recurring, or associated with a foreign body. The patient usually seeks warmth (is chilly), is nice or may be timid, and may be more thirsty than usual: SILICEA.
2. Very painful abscesses, very sensitive to touch; often not draining. Patient is very chilly, especially when sick, and may be irritable or nasty (including normally): HEPAR SULPHURIS. Helps prevent or treat cellulites.
3. Ulcerating, smelly, discharging abscesses, very painful. Tendency to lots of saliva, gum problems, red gums, bad breath odor, sensitive to both heat and cold; very thirsty: MERCURIUS VIVUS (SOL.)

Anesthesia Recovery

1. Slow to awaken; especially if tend to bleed easily and are sensitive to loud noises and/or tend to be nervous: PHOSPHORUS.
2. Slow awakening and extremities feels cold to touch; gums blue: CARBO VEGETABILIS (the “Corpse Reviver”–when patient is weak, cold; life force seems to be ebbing).

Bleeding Problems

1. Bright red blood from superficial vessels: ACONITUM, PHOSPHORUS.
2. Profuse, gushing, bright red blood: IPECAC.
3. Oozing, passive hemorrhage; or bleeding related to surgical operations, e.g., equine castration: ARNICA.
4. Passive venous or capillary bleeding, with dark blood; also, weakness from loss of blood: HAMAMELIS.

Burns

1. First degree burns: URTICA URENS
2. Second degree (burns with blisters): CANTHARIS.
3. See notes under “Wounds,” below, for topical dressings for 1st and 2nd degree burns.

Fear, Terror, Shock

1. Animals who come into the exam or waiting room terrified. Injured animals in shock. Sudden fear before going into the show ring: ACONITUM.

Post-operative Pain

1. Incisional pain; also abdominal pain from surgery, especially if any symptoms of anger: STAPHYSAGRIA.
2. Deep tissue bruising; especially pelvic or abdominal: BELLIS PERENNIS. Also for post-partum pain after a long labor/dystocia.
3. Orthopedic surgery: ARNICA first for muscle pain, then follow with SYMPHYTUM for bone/periosteal pain. Symphytum is also indicated in non-union and comminuted fractures to stimulate healing. HYPERICUM if much nerve involvement or amputation. For bruising type periosteal injuries, fractures, and pain related to the flexor tendons or joints, especially if a great deal of restlessness: RUTA GRAVEOLENS. Pain related to fibrous connective tissues, joints, tendon sheaths, that get better with motion, worse with rest, and is accompanied by great restlessness: RHUS TOXICODENDRON.
4. Pain that gets worse with motion and better with rest; especially if accompanied by irritability, anger, great thirst: BRYONIA.

Reproductive Problems

1. Not accepting puppies (doesn’t want to take care of them or wants to destroy them): SEPIA
2. Lactation: insufficient milk or not drying up after weaning: PULSATILLA.
3. Uterine inertia during labor: CAULOPHYLLUM.

Trauma

1. ARNICA MONTANA: The first remedy to think of in any type of trauma. Treats physical and emotional shock. Excellent pain relief in bruising injuries but also initial pain from broken bones. Contusions/blunt trauma without lacerations, a first remedy for head or spinal trauma. Aids resorption of blood in bruising or hematomas. Animal may be restless (unable to get comfortable), and may draw back when approached.
2. Injuries to area rich in nerve endings (fingers, toes, nails, coronary band/hooves), especially crushing or puncture injuries or amputations. Head and spinal trauma after Arnica has fully acted. Lumbosacral or coccygeal pain, particularly after a fall: HYPERICUM.

Wounds

1. Puncture-type bite wounds, especially if the wounded parts are cold: LEDUM. May prevent tetanus if given immediately after puncture wound. HYPERICUM for wounds that are more painful/sensitive than appearance indicates. Ledum will cause puncture wound to gape open, making it easier to clean.
2. Lacerations: Sharp incision-type: STAPHYSAGRIA. Ragged, gaping, torn wounds, especially if inflamed or bleeding or when large pieces of flesh are torn from their attachments: CALENDULA. Will help prevent infection. Do not use in puncture type wounds as can cause the wound to close too rapidly, forming a pocket underneath. [The diluted tincture (1:20 or 1:25) or ointment can be used as a topical dressing. Discourages proud flesh in horses; speeds granulation of wide, open wounds. May initially cause a tingling or burning sensation for a few minutes but then tissue heals rapidly and cleanly. Can combine tincture or ointment with Hypericum tincture or ointment = "HyperCal", for pain].
3. Very painful lacerations: HYPERICUM. Preserves vitality of torn and lacerated members when almost entirely separated from the body. [Tincture or ointment as above make an excellent wound dressing for painful wounds and burns].

Lynn S. Peck, DVM, MS, Gainesville, FL, USA
2005 SAVMA SYMPOSIUM

Magnetotherápiás kezelés

szombat, március 31st, 2007

Nem tudom, hogy Ti milyen gyakran és föleg, hogy milyen eredménnyel használjátol a magnetotherápiát a praxisotokban. A praxisomban mi gyakran használjuk, a képen ezt látjátok.

Magnetotherápiás kezelés – faládában

szombat, március 31st, 2007

Epitetettem egy igen nagyméretü, duplafalú faládát a praxisomban, amelybe beleépitettük a magnetotherápiás készülékhez szükséges drót-tekercseket. Ebbe a dobozba bármilyen méretü kutya elhelyezhetö.

Magnetotherapy

szombat, március 31st, 2007

Sanyi!
Ez mennyiben praxismanagement (ártalmatlan “varázslás”), én nem nagyon tudok róla, hogy idehaza valaki ilyet alkalmazna? Meglehetősen tudatlan vagyok a témában, Ti milyen esetekben használjátok (gondolom kiegészítő terápiaként)? És a készülékről lehet tudni valamit: gyártja valaki, vagy ez valami házi gyártmány?

Magnetotherapia

szombat, március 31st, 2007

Kedves Tamás!

A magnetotherapiat 1980 ota hasznaljak Magyarorszagon terapias celokra, mind human, mind pedig allatorvosi celokra. A magnetotherapias keszulek feltalaloja a Székesfehérváron élö Gyöling Zoltán tanár úr, a Kandó Kálmán Müszaki Föiskola docense.Az O szabadalma alapján kezdtek gyartani es tesztelni az alabbi kepen lathato gepet.(Gyöling Zoltán tanár úr telefonszáma:30-380-8497). Amikor én 1984-ben a szekesfehervari allatkorhazban dolgoztam, akkor az akkori korhazvezetönö fönököm, Dr.Lantz Zsuzsa, már kiterjedten alkalmazta es tesztelte.Ma Magyarszagon tobb ezer ilyen keszulek van forgalomban, foleg human korhazak rehabilitacios osztalyain. A szabadalmi vedettseg megszunese utan a nemetek, angolok es az amerikaiak kezdtek el gyartani.

En Dr.Kocs Mihály székesfehérvári kisállat klinikus állatorvoson keresztül jutottam el egy éve Gyöling tanar úrhoz és több ilyen keszuleket is vettem Töle.

Dr.Kocs Mihálynak kiterjedt szakmai tapasztalatai vannak a keszulekkel kapcsolatban, a legkulonbozobb idegrendszeri es mozgasszervi betegsegeket kezelt vele, igen jo eredmennyel. Tobb esetben bizonyitottan diabetikus, mar evek ota kezelt kutyat sikeresen kezelt a keszulekkel.(Dr.Kocs Mihály telefonszáma: 30-9-937-451).

Amerikaban az orthoped sebeszek kiterjedten hasznaljak a csontmutetek utani csontgyógyulas felgyorsitasara. A felesegemnek csipö-keresztcsont-izuleti mutetje utan egy ilyen, de mellenyszerü magnetotherapias keszuleket kellett hordania heteken at.Ennek a keszuleknek az ára itt Amerikában $5-6,000 dollár.A magyarorszagi ara kb.200,000 forint.

A human es az allatorvosi magnetotherapias kezelesnek igen kiterjedt kutatasi es gyakorlati hattere van, tobb nemzetkozi orvosi konferencia is kizarolag ezzel foglalkozott. Ez nem egy humbuk, ez nem egy “praxis-menedzsment félrevezetés”, hanem egy tudomanyosan es a gyakorlati eletben is bebizonyitott gyogykezelesi modszer.

Sajat magamon is kiprobaltam, kronikus derékfájásomra, felesegemen es a barataimon is, sokszor hihetetlen eredmennyel. A legtobb esetben a fajdalom 10-15 perc alatt megszunt.

Gál Sanyi

Magnetotherapy

szombat, március 31st, 2007

Kedves Sanyi!
Nem csesztetésből kérdeztem, hogy “varázslás”-e a magnetotherapia, tényleg tudatlan vagyok a témában, viszont roppantul érdekel minden olyan alternatív vagy kiegészítő terápia, amely egy kicsit kiemeli a praxist a “tömegből”, és ez speciel elég unikumnak tetszik számomra a hazai viszonyok között, ráadásul nem is túlságosan hely és pénzigényes.
Köszi az infókat, majd körülnézek az említett hazai szakembereknél.
Tamás

Alternatív Tagozat alakulása

szombat, március 31st, 2007

A MÁOK-on belül meg kívánjuk alakítani az Alternatív Állatgyógyászati Tagozatot. Az alakuló közgyűlést f. hó 14-én 12:30- ra hírdetjük meg!Helyszíne: az Országos Mezőgazdasági Könyvtár földszinti tanácsterme. Cím: Budapest, I. Attila u. 93.
A közgyűlés előtt ugyanezen a helyszínen 10:30 – kor kerül sor a mezőgazdasági könyvhónap rendezvény sorozatainak keretében “Az ökológiai és alternatív állatgyógyászat alapjai” című újonnan elkészült egyetemi tankönyv dedikálással egybekötött bemutatására.A résztvevőket köszönti Fehér István, h. államtitkár. Mindkét rendezvényre hívjuk és várjuk érdeklődő kollégáinkat

Alternatív állatgyógyászati levelező lista

szombat, március 31st, 2007

Kedves Kollégák és Kolléganők!

Örömmel értesítelek Benneteket, hogy az egymás közötti információcsere megkönnyítése és a konzultációs lehetőségek bővítése érdekében létrehoztuk az ALTERVET alternatív állatgyógyászati levelező listát.

A lista célja elsősorban a MÁOK Alternatív Állatgyógyászati Tagozat tagjai közötti közvetlen kapcsolat kiépítése, de nyitott olyan állatorvos kollégák, hallgatók előtt is, akik a téma iránt érdeklődnek, de (még) nem tagjai a Tagozatnak. Teret szeretnénk adni minden alternatív területnek, függetlenül attól, hogy az jelenleg mennyire ismert és elterjedt a mindennapi gyakorlatban.

Megvitathatjuk tanulságos vagy érdekes eseteinket, ötleteket, tanácsokat kérhetünk a komplexebb esetek megoldásához. Felhívhatjuk egymás figyelmét (akár a Tagozaton kívül szervezett) rendezvényekre, tanfolyamokra, más alternatív szervezetek működésére. Tapasztalatot cserélhetünk munkánk során használt anyagokkal, eszközökkel, gyógyszerekkel, termékekkel kapcsolatban. Bemutatkozhatnak kevésbé ismert módszerek művelői.

A listára küldött leveleket minden tag megkapja, bárki hozzászólhat bármely témához. A működési szabályokat és a netikettet �külön köszönet érte Dr. Hadházy Ákosnak- egyelőre szinte teljes egészében átvettük a Vetmailből, a későbbiekben természetesen igény szerint magunk alakíthatjuk.

Feliratkozási szándékotokat kérlek, hogy e-mailben jelezzétek ( mpatr@chello.hu ), az alábbi adatok megadásával:

név
e-mail cím
telefonszám
munkahely
alkalmazott alternatív terület
alternatív tanulmányok
érdeklődési terület

Ezt követően egy-két napon belül aktiváljuk a levelező lista tagságotokat. Erről e-mailben értesítést kaptok, amely tartalmazza a további tudnivalókat. Kiemelten kérek mindenkit, hogy ötleteitekkel és javaslataitokkal segítsétek az Altervet gördülékeny beindulását és működését (mpatr@chello.hu címre várom).

Üdvözlettel:

Mészáros Patrícia Dr.
tel: 06 70 221 95 65
e-mail: mpatr@chello.hu

Korábbi információk:

Alternatív Állatgyógyászati Tagozat megalakulása
http://hungarovet2000.com/uzenofal2/viewpost.php?id=32

KÖNYVAJÁNLÓ: �Az ökológiai és alternatív állatgyógyászat alapjai�
http://hungarovet2000.com/uzenofal2/viewpost.php?id=44

Az Alternatív Tagozat Működési Szabályzata
http://hungarovet2000.com/uzenofal2/viewpost.php?id=45

Hasznos információk az állatorvosi alternativ medicináról (angolul)

szombat, március 31st, 2007

1. Homeopatia, amikor a “Semmi” csinál “Valamit”.
A cimétöl eltéröen, ez az elöadás remekül összefoglalja a homeopatia történetét, bebizonyitja a hatékonyságát, esetleirásokat ad meg és bemutatja, hogy milyen területeken használható a homeopatia a mindennapos állatorvosi praxisban.http://www.hungarovet2000.com/absztraktok/absztrakt.php?ID=149

2. Homeopatia
Az alábbi elöadás is kiváló, a figyelmetekbe ajánlom.
http://www.hungarovet2000.com/absztraktok/absztrakt.php?ID=150

3. NOAH: Alternative Medicine
http://nccam.nih.gov/health/whatiscam/

4. Academy of Veterinary Homeopathy
http://www.theavh.org/
Informational links to complementary and alternative therapies in Veterinary medicine.

5. American Academy of Veterinary Acupuncture
http://www.aava.org/

6. Holistic Cancer Management
http://altvetmed.org/articles/cancer.html

7. Herbs For Animals
http://altvetmed.org/articles/herbs.html

Légzés beinditása injekciós tüvel

szombat, március 31st, 2007

Ismét kisegitett a Jen Chung (GV26) akupunkturás pontnak az ismerete. Egy elég hosszü mütét (az elsö végtagok egyikének amputációja) után a mütött kutya légzése egyszerüen leállt. Az intravénásan beadott Dopram injekció és az oxygén sem hozott eredményt. Ekkor próbáltuk kis ismét a a Jen Chung (GV26) akupunkturás pontot. A módszer igen egyszerü: egy 22-26-os vastagságú, tehát nagyon vékony injekciós tüt szúrunk be az orrnyilások alatt lévö fissurába, egészen a maxilla csontig. Ezután a tüt megforgatjuk, majd egy kicsit fel-és lefelé mozgatjuk. Eközben nézzük meg az állat légzését. Nem tudom, hogy Ti használjátok-e ezt a jól bevált, gyors és egyszerü módszert olyan pácienseken, ahol megállt vagy nagyon lassú a légzés. Ez egy nagyon hasznos, igen jól müködö módszer, amely ebben az esetben is azonnal beinditotta a légzést.

Gál Sanyi

Bendzsel Dani irta:

Szia Sanyi! Utánanézve ezeknek az akupunktúrás pontoknak, találtam egy klassz kis összefoglalót, ahol a kutyán található pontokat mutatják be ábrán és szöveggel. Aztán hogy melyik mire jó, annak már máshol kell utánanézni…

Igazából alapvetően szkeptikus vagyok – voltam sok alternatív gyógyászati módszerrel, így nagyon meglepődtem, amikor a Pubmed – en utánaolvasva számos cikket találtam többek közt az általad említett GV-26 -os ponttal kapcsolatban is. Valóban tudományosan alátámasztott, hogy kifejezett szimpatomimetikus hatást fejt ki a pont ingerlése akár tűvel, akár elektrokauterrel (ez utóbbi még hatásosabb állítólag). Hátha valakit érdekel, kirakok 1-2 angol nyelvű cikk összefoglalót is majd az absztraktok közé.

http://www.animalacupressure.com/
http://www.wbvc.bc.ca/canine1.htm
http://www.hungarovet2000.com/absztraktok/absztrakt.php?ID=130
http://www.hungarovet2000.com/absztraktok/absztrakt.php?ID=129

”Kékszem” betegség

szombat, március 31st, 2007

Kedves Kollega,

Az általad leírt és nagyon jól fényképezett problémával több ízben találkoztam. Volt ahol hasonló módon a vakcinázás utóhatásaként 1-2 napra jelentkezett, de volt olyan eset is, ahol semmiféle “előzményt” nem lehetett beazonosítani. Mivel én alapvetően alternatív módszerekkel gyógyítok, így a terápiám is ennek megfelelő volt. Méghozzá homeopátiás Silicea D12, napi 2 alkalommal, plusz májprotektorként Carduus marianus D4, napi háromszor. Számomra ebben az esetben egyértelmű hogy oltási károsodásról van szó, és az alkalmazott homeopátiás szerek ennek megfelelően lettek választva.
Ez a terápia egy héten belül elérte a célját, a szem feltisztult, teljesen transzparenssé vált, és a kórképnek nyoma sem maradt!
Szerintem egy vélhetően immunológiai hátterű folyamatban a szisztémás és helyileg alkalmazott szteroid terápia egy 12 hetes kölyökkutya esetében még nagyobb zavart okozhat, az antibiotikum alkalmazásának célszerüségét pedig nem látom.

Üdvözöllek,
Németh Józsi
homeopata állatorvos

meghívó

szombat, március 31st, 2007

Kedves Újdonságra Nyitott Kollégáim!

Az Alternatív tagozat “Kapunyitás…” rendezvénysorozata harmadik állomásához érkezett. Ez egybe esik a Garuda Trade Kft. működésének 15. évfordulójával.
Ezúton szeretnénk minden érdeklődőt szeretttel meghívni az ELSŐ KÖZÉP-EURÓPAI AYURVEDA KONFERENCIÁRA, melyet közösen szervezünk. Magas szakmai színvonalú előadásokat és nem mellékesen ínycsiklandó indiai ételkülönlegességeket kínálunk a résztvevőknek.
Részleteket az alábbi linken találtok,
http://www.garuda.hu/allatgyogyaszat.php
illetve Csorba Katalint kereshetitek a következő telefonszámokon: 1/331-4350, 1/331-2316, 1/353-1591

Üdvözlettel:

Csúz Andrea

MAGNETOTERÁPIA

szombat, március 31st, 2007

KEDVES TAMÁS!

Örömmel olvastam, hogy Te is azok közé tartozol ,akik ki kívánkoznak emelkedni az átlagból, s ezt a lehetőséget éppen az alternatív gyógyászati módszerek elsajátításában látod.

Javaslom, hogy íratkozz fel az Altervet levelező listára, ahol folyamatosan kaphatsz tájékoztatást az Alternatív Tagozat rendezvényeiről, tk. a jövő év elejére tervezett magnetoterápiás nap programjáról is!
Altervet ügyintézőnk: Mészáros Patrícia (mpatr@t-online.hu)

Várunk!

Üdvözlettel:

Mátray Árpád

Magnetoterápia – Indianapolisban

szombat, március 31st, 2007

A praxisomban igen gyakran hasznaljuk a magnetoterapias készüléket, kivalo eredmenyekkel. Olyannyira, hogy eddig már 6 készüléket kellett vennem a készülék magyar feltalálójától, Gyüling Zoltán doecenstöl (Kandó K. föiskola, Székesfehérvár, mert kollegák és humán páciensek is kipróbálták és megvették.
A készülék ára 150,000 Forint.
Mobil telefonszám: 30-380-8497

Az alabbi linkre kattintva egy igen részletes leirasat talalhatjatok meg annak, hogy miert es hogyan mukodik ez az egész dolog. http://logcabinvet.com/mb/pb-81.post

Itt pedig az a táblázat található, amelyik a kezelt betegségeket és a beállitás módját mutatja.
http://www.logcabinvet.com/services/explain.php#tchart

Gál Sanyi

Interdigitális tályog kezelése-válasz

szombat, március 31st, 2007

Kedves József!

Nem kétséges, hogy többféle megoldás hasonló végeredményt eredményezhet, de lényegesnek tartom a következöket:

1. az állat fájdalmát azonnal csillapitani kell (erre legjobbak a morphine és annak származékai), a mütétet altatás alatt célszerü végezni

2. a tulajdonos (legalábbis itt) azonnali eredményt, javulást vár. Mivel a kutya a lakásban van, nem kivánja azt a megoldást, hogy “majd otthon kifakad a gennyes góc”, azt akarja, hogy ez a gusztustalan dolog ez az állatkórházban történjék

3. ebben az esetben interdigitális-digitális cellulitis volt, egy kezdödö tályoggal, amely a kutyának rendkivüli fájdalmat okozott és a tulajdonos idegeit a végletekig borzolta. Nem az számit ugyanis, hogy én, mint állatorvos, mennyire “jelentéktelennek” itélem meg ezt az esetet, az számit csak, hogy a tulajdonos hogyan érez emiatt. Ez a tulajdonos kifejezetten annak örült, hogy az állat fájdalmát azonnal és ilyen módon oldottam meg. Nem számitott az, hogy ez mennyibe for kerülni.

Hogyha Te megtudod gyözni arról a tulajdonost, hogy a Te módszered fájdalommentes és eredményes lesz, akkor a tulajdonos elégedett lesz. Csak azt is vedd figyelembe, hogy a Te módszereddel hányszor kell visszahivni kontrollra a tulajdonost, hiszen irtad, hogy:

“1. a kezelés harmadik napjára visszarendelem..
2. felírom a következő adag szert néhány óra-1 nap alatt megnyílik a tályog és kiürül…
3. a következő napon mégegy kontroll….
4. ha felmerül a gyanúja, hogy idegen anyag rejtőzködne belül, akkor pár adag Sil. megtisztítja..”

En úgy közelitem ezt meg, hogy ki az a tulajdonos, aki 3-4 alkalommal is szivesen jön vissza kontrollra, áll sorban a váróban. En azért részesitem elönyben az én módszeremet, mert én már az elsö megközelitésben kizárom az idegentestet (hiszen altatás alatt ez könnyen megy) és a tulajdonosnak csak egyszer kell visszajönnie, 3 nap múlva, amikor a puha gézdrént egy mozdulattal kiveszem. A mai rohanó világban nagyon sok tulajdonos ezt választja, de -igazad van-, nem mindenki. Vannak akik az olcsóbb megoldást választják és nem bánják, hogy esetleg többször kell visszamenni az állatorvoshoz.

Gál Sanyi

Hasüregbe tett cukor

szombat, március 31st, 2007

Kedves Balázs!

Humán vonalon is használnak kristálycukrot vagy cukorpasztát mellkasi vagy hasüregi fertözések kezelésére, akkor, amikor a hagyományos kezelések (antibiotikumok, jódoldatos átmosás, stb.) nem vezetnek eredményre. Az erröl szóló cikkeket felrakhatom ide, ha érdekel. Az irásom amire utaltál, az itt olvasható, aki még nem olvasta volna: http://hungarovet2000.com/cikk.php?id=296

A hasüregbe, mellüregbe, vagy a sebbe tett sukor nem okoz hyperglycemiát. Mivel a fennt emlitett esetemet visszaküldtem a beküldö állatorvosi praxisba, igy nem volt módomban az esetet személyesen kezelni és megfigyelni. A hasüregbe tett kristálycukrot nem mosta ki a referáló praxis, a drént bennhagyták 4 napig a hasüregben. Az állat antibiotikumokat is kapott. Többször is hivtam a tulajdonost napokkal és hónapokkal késöbb is, a kutya jól van. En föleg azért tettem a hasüregbe cukrot, mert még az egy alkalommal betett cukor is nagyon jól müködik mind a peritonitis, mind pedig a mütét utáni szövetösszenövések megakadályozásában. A szubkután drént csak azért tettem be, mert a nagy üreges szüvethiány miatti seromát akartam megakadályozni.

Gál Sanyi

Magnetoterápiás nap: 2007. február 17.

szombat, március 31st, 2007

MEGHÍVÓ

„Kapunyitás az alternatív állatorvoslásra”

MAGNETOTERÁPIÁS NAP

a MÁOK Alternatív Állatgyógyászati Tagozata
szervezésében.

Helyszín: Közép-európai Állatorvosi Központ
Biatorbágy -Vendel Park, Tormásrét u. 12.

Időpontja: 2007 február 17.

Program
9.00-9.50 Regisztráció
9.50-10.00 Megnyitó (Dr. Mátray Árpád)
10.00-11.30 A magnetoterápia története, a mágneses tér biofizikája, hatása az élő szervezetekre, indikációi, terápiás készülékek. Magneto-akupunktura. (Dr. Sandra Sándor)

11.30-11.45 Kávészünet – Készülék bemutató

11.45-12.15 Bio-Elektro-Mágneses-Energia-Reguláció – „A BEMER”, egy speciális pulzáló
mágnesterápia (Lesták Zsuzsa)
12.15-13.00 A „BEMER” alkalmazása a kisállat praxisban.. (Dr. Stollár Zsuzsa)

13.00-14.00 Ebéd szünet- Készülék bemutató

14.00-14.45 A „BEMER” alkalmazása a nagyállat praxisban (Dr. Mezősi László, DrBurucs Balázs)
14.45-15.15 Magnetoterápia egy vegyes praxisban, ENI-MED tipusú készülékekkel.(Dr. Németh József)

15.15-15.30 Kávészünet- Készülék bemutató

15.30-16.00 Magnetoterápiás tapasztalataim a ló praxisban, az üllői nagyállat klinikán. (Dr. Szabó Ferenc)

16.00- Kérdések, kiegészítések, zárszó.

Jelentkezés:
Dr. Mészáros Patrícia tanfolyamfelelősnél: mpatr@t-online.hu; 30/415-2700; 70/221-9565

Részvételi díj (benne a kávészünetek és a főétkezés költségei):
2007. február 10-ig történő befizetéssel: bármely tagozat tagjai részére: 5.000,-+ÁFA
tagozaton kívüliek részére: 8.000,-+ÁFA
Nappali tagozatos egyetemi hallgatóknak, nyugdíjasoknak 50% kedvezmény!

Határidő után (és a helyszínen) fizetve, a tagozatok tagjai részére: 8.000,-+ÁFA
tagozaton kívüliek részére:11.000,-+ÁFA
(Tagnak tekinthetők mindazok, akik a rendezvény napjáig időarányos tagdíjukat befizették, és a társtagozatok tagjai esetében erről írásos igazolást hoznak a tagozatuk titkárától)

-Befizetés csekken vagy átutalással, (MÁOK, Alternatív Tagozat, Budapest)
számlaszám: 11707024-20386733
Ha a számlázási név (Kft., Bt. neve) nem egyezik a befizető nevével, kérjük ez utóbbit is feltüntetni!

Kamarai pontszám: 28. Jele: osz 01-07

Cukorterápia humán alkalmazása, állatorvosok által

szombat, március 31st, 2007

Dr.Szõke Zsolt levelét közöljük:

2007 Február 20.

Szervusz Sanyi !

Humán példán követve, “cukorterápiával”, apró sebészeti
beavatkozásokkal, – alternatív gyógymódok használatával – (BMR, bioptron kezelés) – Stollár Zsuzsi elõadásában lementek az elsõ prezentációk.Sokan rácsodálkoztak… A helyi sebészeten elõször 8 hónapot jósoltak egy “esetleges” javulásnak. Aztán 6 hónapot….aztán a megjósolt három hónapnál már megkérdezték : Kezeli itthon is valaki a mamát ? Igen, kezeli. “Jó , akkor nem küldünk mentõt….folytassák itthon. Hatékony !” Folytattuk. Most elkérték az eljárásunk rendjét, metódusát – remélem nem vétettem bûnt, hogy orvos kollégának leírtam, hogyan jártunk el – az insrukcióid alapján. Gyakorlatilag : A keresztcsont mélységéig terjedt fekély “zsebes” részei megszûntek, a fekély csodálatosan javult. Van egy rövid power point elõadás róla. Sajnos tavaly a dédit szívgyengesége elvitte. Meggyászoltuk. De a fekélykezelésrõl azóta is záporoznak a kérdések.

Köszönöm (mint családtag) és köszönjük – mint kolléga -a közremûködésed !

További jó munkát :

Zsolt(Szõke), Kartal, Hungary,
blondie@dunaweb.hu
Stollár Zsuzsi, Budapest

2006 December 3.

Kedves Sanyi !

Az anamnézisrõl sokat írhatnék, de a kezelést kipróbáltuk….humán viszonylatban. Az általad megjelentetett képekhez képest a mi esetünk annyiban különbözik a Tiédtõl, hogy nem “kráterszerû” volt a fekély, hanem “zsebes” – nem tudom másképp fogalmazni. Csak kettõnk közt : Azt, hogy a sebészeten azt mondták, hogy nincs értelme tenyésztésnek (labor) mert a fekély “az csak egy fekély”……nem értettünk egyet. Ezzel sem. Így egy kolléganõvel… akié az érdem a végkimeneteltõl függetlenül is – laborral együtt is próbáltuk kezelni a felfekvéses fekélyt. Hogy “zsebe” lett egy fekélynek, ahhoz egy felfekvés kevés, ráadásul ilyen rövid idõ alatt. (Gondoltuk mi.) A néni 81 éves, rokon, a sebkezelés (protekcióval) a humán sebészeten egy Hyperolos, majd Betadine-os sebmosásból állt. Némi elhalt – szövet metszegetéssel is…amennyire a jelenlegi “korszerû” magyar ambulancia ezt megengedte. (Csók Molnár Lajos)
Mitagadás : Ezt keveselltük. Csináltunk labort (Stollár dr.-nõ,) reziszt.-tesztet. NEM csak sugar – cukor kúrát, hanem “Panaveyxal” kenõcsöt, Gentamicin inj.-t is használtunk. Szerencsére a feleségem az egészségügyben dolgozik, így rengeteget besegített. A hatás elképesztõ volt (számomra, számunkra). Elõször a cukros kezelés hatására feltûntek az “egészséges” rózsszín sarjszövetek. Aztán – Stollár Zsuzsa dr.-nõ kitartó mûködése következtében (elhalt szövetek excisioja, felületi sebkezelés, BÉMER-3000 és Bioptron mikrocirkulációt serkentõ terápiája mellett) a zsebek is telítõdni kezdtek. Végül kialakult egy “kráterszerû képlet”, melybe már csak cukrot kellett szórni. Amellett, hogy az általam nagyrészt “humbugnak” tartott speciális magnetoterápiát nem sokra értékeltem, most azt mondom : A kieg. terápiákkal együtt mindez csodát tesz! Sok képet készítettünk a talán tanulságos dokumentáció érdekében. Alkalomadtán elküldöm neked :

Üdv.: Zsolt (Szõke),
Stollár Zsuzsa dr.

A kristálycukor alkalmazásának tudományos magyarázata
http://www.hungarovet2000.com/cikk.php?id=18

Cukor a hasüregbe (Dr. Gál Sándor)
http://www.hungarovet2000.com/cikk.php?id=296

Sebkezelés mézzel (Dr. Földvári Nagy Csaba)
http://hungarovet2000.com/uzenofal/viewpost.php?id=1316

http://www.hungarovet2000.com/uzenofal/viewpost.php?id=1315

Talppárna harapott seb kezelése kristálycukorral (Dr. Gál Sándor)
http://hungarovet2000.com/uzenofal/viewpost.php?id=1009

Acral lick granuloma (börgyógyászat) kezelése kristálycukorral (Dr.Boros Krisztian)
http://hungarovet2000.com/uzenofal/viewpost.php?id=1175

Börnekrózis kezelése kristálycukorral (Dr. Gál Sándor)
http://www.hungarovet2000.com/cikk.php?id=252

ALTERVET alternatív állatgyógyászati levelező lista

hétfő, december 12th, 2005

Budapest, 2005,  december 11. 

Kedves Kollégák és Kolléganők!

Örömmel értesítelek Benneteket, hogy az egymás közötti információcsere megkönnyítése és a konzultációs lehetőségek bővítése érdekében létrehoztuk az ALTERVET alternatív állatgyógyászati levelező listát.

A lista célja elsősorban a MÁOK Alternatív Állatgyógyászati Tagozat tagjai közötti közvetlen kapcsolat kiépítése, de nyitott olyan állatorvos kollégák, hallgatók előtt is, akik a téma iránt érdeklődnek, de (még) nem tagjai a Tagozatnak. Teret szeretnénk adni minden alternatív területnek, függetlenül attól, hogy az jelenleg mennyire ismert és elterjedt a mindennapi gyakorlatban.

Megvitathatjuk tanulságos vagy érdekes eseteinket, ötleteket, tanácsokat kérhetünk a komplexebb esetek megoldásához. Felhívhatjuk egymás figyelmét (akár a Tagozaton kívül szervezett) rendezvényekre, tanfolyamokra, más alternatív szervezetek működésére. Tapasztalatot cserélhetünk munkánk során használt anyagokkal, eszközökkel, gyógyszerekkel, termékekkel kapcsolatban. Bemutatkozhatnak kevésbé ismert módszerek művelői.

A listára küldött leveleket minden tag megkapja, bárki hozzászólhat bármely témához. A működési szabályokat és a netikettet �külön köszönet érte Dr. Hadházy Ákosnak- egyelőre szinte teljes egészében átvettük a Vetmailből, a későbbiekben természetesen igény szerint magunk alakíthatjuk.

Feliratkozási szándékotokat kérlek, hogy e-mailben jelezzétek ( mpatr@chello.hu ), az alábbi adatok megadásával:

név
e-mail cím
telefonszám
munkahely
alkalmazott alternatív terület
alternatív tanulmányok
érdeklődési terület

Ezt követően egy-két napon belül aktiváljuk a levelező lista tagságotokat. Erről e-mailben értesítést kaptok, amely tartalmazza a további tudnivalókat. Kiemelten kérek mindenkit, hogy ötleteitekkel és javaslataitokkal segítsétek az Altervet gördülékeny beindulását és működését (mpatr@chello.hu címre várom).

Üdvözlettel:

Mészáros Patrícia Dr.
tel: 06 70 221 95 65
e-mail: mpatr@chello.hu